Birdman-3„Čovek ptica“ – kandidat za Oskara sa najdužim naslovom

Ako „Čovek ptica“ dobije Oskara za najbolji film, to ostvarenje ostaće upamćeno i kao dobitnik nagrade Američke filmske akademije sa najdužim i gramatički sumnjivim nazivom, budući da se u originalu zove „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)“ (Čovek ptica ili (neočekivana vrlina neznanja)).
Ako dobije Oskara, scenaristi i režiseru Alehandru Gonzalesu Injarituu je svejedno kako će film prozvati. „Bolji bi bio pun naslov ali, iskreno, razumem da moramo da budemo praktični. A praktičnije je reći ‘Čovek ptica’. I to je meni sasvim uredu“.
Američka filmska akademija film naziva punim imenom, ali se u većini bioskopa vodi samo kao „Čovek ptica“.
Iako dugački naslovi sa neobičnom interpunkcijom nisu baš san snova distributera, Foks na plakatima piše puno ime filma iako je deo u zagradi pisan sitnijim slovima i poziva kritičare da koriste pun naslov filma, barem u prvom pominjanju.
Injaritu priznaje da je Foks bio „veoma kul“ sa neobičnim naslovom filma.
I dok gramatički nepravilan naslov nervira jezičke „čistunace“ u publici, takva fraza ima svoju tradiciju.
Pun naslov filma Stenlija Kjubrika iz 1965. koji je takođe bio nominovan za Oskara je „Dr Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb“ (Doktor Strejndžlav ili: Kako sam naučio da prestanem da se brinem i volim bombu).
Injaritu, koji trenutno snima triler smešten u početak 19. veka „The Revenant“ sa Leonardom DiKapriom, rekao je da voli Kjubrikov film ali da naslov „Čoveka ptice“ nije posveta „Doktoru Strejndžlavu“. Umesto toga, on je naslov nazvao „migom publici“ i pokazateljem razigranosti filma, komedije o paranoičnom glumcu koji prolazi kroz krizu.
Majkl Kiton igra Rigana Tomsona, holivudsku zvezdu poznatog po ulozi pernatog superheroja koji sada pokušava da promeni imidž ulogom u ozbiljnom komadu na Brodveju.
„Naslov treba da pokaže kolika mu je bura u glavi. Želeo sam da pokažem kako ovaj lik odlazi u teritoriju koja mu je nepoznata i zapravo se predaje samom sebi“, rekao je Injaritu.
Suočen sa svim svojim strahovima, od mladog ambicioznog glumca (Edvard Norton) do kritičara, Rigan konačno pronalazi mir sa svojim egom, svojim „Čovekom pricom“.
Kao što njegov protagonista „menja pravac“ to je uradio i 51-godišnji meksički režiser oprovabanjem u komediji.
„Ušao sam u nešto potpuno a nisam imao pojma u šta se upuštam i koliko je to teško“, rekao je on.
„Čovek ptica“ nije prvi naslov filma sa kojim se Injaritu poigravao. Drama „Biutiful“ naziv je dobila po sceni iz filma gde lik Havijera Bardema svojoj ćerki koja radi domaći kaže da se reč „beautiful“ (lepo) piše „baš kao što zvuči“.
Kako god ga nazivali, „Čovek ptica“ je dobro primljen i među publikom i među kritičarima i glavni je favorit za Oskara. Domaća publika pogledaće ga na FEST-u.
Ako 22. februara dobije Oskara, uzurpiraće „Gospodar prstenova: Povrartak kralja“ kao pobednik sa najdužim naslovim. („Argo“ i „Žiži“ su dobitnici sa najkraćim).
I pored toga, „Čovek ptica“ je daleko iza kralja najdužeg naslova filma: „Night of the Day of the Dawn of the Son of the Bride of the Return of the Revenge of the Terror of the Attack of the Evil, Mutant, Alien, Flesh Eating, Hellbound, Zombified Living Dead Part 2: In Shocking 2-D“

Povezana vest:  Spisak glavnih nominacija za Oskara