birdman still 3Oskarovci na martovskom repertoaru bioskopa u Srbiji
 
Odličan bioskopski repertoar za mart u Srbiji sa filmovima nominovanim za Oskare i ostvarenjima sa predstojećeg Festa, najavio je danas beogradski distributer „Megakom“.
Među njima su četiri filma u trci za Oskara: „Čovek ptica“ (devet nominacija), „Divljina“, „I dalje Alis“ i „Divlje priče“, zatim animirani „Kod kuće“, koji će biti sinhronizovan na srpski jezik, kao i „Potraga“ i „Eskobar: Izgubljeni raj“.
Već od 5. marta naša publika moći će da na redovnom repertoaru vidi američku komediju i dramu „Birdman“ u režiji meksičkcog autora Alehandra Gonzalesa Injaritua.
Glavne uloge igraju Majkl Kiton, Zak Galifianakis i Edvard Norton.
„Čovek ptica (ili neočekivana moć neznanja)“ je crna komedija o glumcu (Kiton) koji se proslavio u ulozi superheroja i njegovoj borbi da se uzdigne kroz predstavu na Brodveju. U danima pre premijere, suočiće se sa svojim egom i pokušati da povrati porodicu, karijeru i pronađe samoga sebe.
Takođe 5. marta u bioskope stiže „Potraga“ (The Searć) u koprodukciji Francuske i Gruzije, drama u kojoj se govori francuski, engleski, ruski i čečenski.
Reditelj je Mišel Hazanavicius, a igraju Berenis Bežo, Anete Bening i Maksim Emelijanov.
„Potraga“ je priča o odnosu između žene koja radi za jednu nevladinu organizaciju i devetogodišnjeg dečaka koji je preživeo rat u Čečeniji. Dečak ne progovara ni reč tokom skoro celog filma i postepeno, na veoma bojažljiv način, odaje osećaj topline i zahvalnosti.
Film je jedna vrsta predavanja o težini našeg moralnog neznanja i strastvene inspiracije da napravimo promenu, navodi se u najavi.
Od 12. marta u bioskopima će biti „Divljina“ (Wild), biografska drama po istoimenoj knjizi Šeril Strejd (kod nas je objavio „Vulkan“).
Scenario su napisali Nik Hornbi i sama autorka, koju u filmu reditelja Žan-Marka Valea igra Riz Viterspun, a njenu majku Lora Dern.
Zbog gubitka voljene majke, raspada braka i samodestruktivnog ponašanja koje je usledilo, Šeril donosi odluku da se vrati na pravi put i počne život iz početka. Bez velikog iskustva, ali sa jakom voljom, Šeril zacrtava sebi da prepešači Pacifičku krestu, jednu od najdužih i najtežih planinarskih staza u Americi.
Istog datuma počinje prikazivanje američke drame „I dalje Alis“ (Still Alice) sa Džulijen Mur u naslovnoj ulozi.
Režiju zajedno potpisuju Ričard Glacer i Vaš Vestmorlend, a scenariosu pisali Lisa Genova i Glacer. Uz Murovu važnije uloge igraju Kristen Stjuart i Kejt Bosvort.
Ugledna profesorka lingvistike na Univezitetu u Kolumbiji Alis vodi srećan život sa mužem i troje odrasle dece, ali jednog dana otkriva da ima Alćajmerovu bolest u početnom stadijumu. Ono što je najviše brine je činjenica da je bolest nasledna i da će je verovatno i njena deca imati.
Alis koristi svoj telefon da u njemu napiše pitanja na koja mora da daje odgovore svakog jutra. Bolest utiče na celu porodicu, na odluku jedne ćerke da rodi bebe, ali i na sazrevanje i ozbiljnost druge.
Za 19. mart najavljen je film u žanru romanse i trilera „Eskobar: Izgubljeni raj“ (Escobar: Paradise Lost), koprodukcija Francuske, Španije i Belgije snimljena na engleskom jeziku.
Reditelj i scenarista je Andrea Di Stefano, a igraju Džoš Hačerson, Benisio del Toro i Bredi Korbet.
U Kolumbiji mladi surfer upoznaje devojku svojih snova. Ubrzo se raj pretvara u pakao, kad upozna njenog ujaka – kolumbijskog narko bosa Pabla Eskobara.
Animirana avantura i fantazija „Kod kuće“ (Home) Tima Džonsona, u produkciji studija „Drimvorks“, dolazi u naše bioskope 26. marta.
Film je sinhronizovan na srpski jezik, a glasove crtanim junacima dali su Sara Jovanović, Ivan Zekić, Anica Dobra…
Prema sinopsisu, preterano optimistična i pomalo nesposobna vanzemaljska rasa Buv, koju predvodi Kapetan Smek, beži od smrtnih neprijatelja i dospeva na Zemlju. Ubeđeni da čine uslugu ljudskoj rasi, počinju da iseljavaju ljude sa Zemlje. Međutim, snalažljiva devojčica Tip uspeva da izbegne zarobljavanje. Dok beži, društvo joj pravi prognani Buv pod imenom Ou, koji je slučajno obavestio smrtne neprijatelje vanzemaljce da se Buv rasa krije na Zemlji.
Od 26. marta u bioskopima će biti i „Divlje priče“ (Wild Tales), kombinacija komedije, drame i trilera u koprodukciji Argentine i Španije.
Reditelj i scenarista je Damian Sifron, a igraju Liliana Akerman, Luis Manuel Altamirano Garsia, Alehandro Angelini.
To je film koji govori o prevarama u ljubavi, povratku prošlosti, tragediji i nasilju u Argentini, kroz nekoliko satiričnih priča o ljudima koji su ljuti i teško kontrolišu bes.
Povezana vest:  Uručene nagrade “Aleksandar Lifka” i “Underground Spirit” na 30. Festivalu evropskog filma Palić