Filmski centar Srbije dodelio finansijska sredstva

 

Predsednik UO FCS-a Miki Manojlović rekao na konferenciji za novinare da je za pet filmova dodeljeno 29 miliona dinara, kao i 200.000 dinara za jedan projekat za promociju.

Prema njegovim rečima, filmovi koji su dobili sredstva su „Flešbek“ reditelja Aleksandra Jankovića, „Revolt“ Aleksandra Rajkovića, „Plavi voz“ Janka Baljka, „Šišanje“ Stevana Filipovića i „Koror“ Branka Sujića i Mirka Miloševića. Tokom ove godine raspisana su četiri konkursa za sufinansiranje kinematografije u 2010. godini. Miki Manojlović je istakao da je raspisan konkurs za sufinansiranje domaćih dugometražnih filmova na koji je prispelo 86 prijava, konkurs za proizvodnju srpskih dokumentarnih i animiranih filmova za koje je prijavljeno 139 projekata, za finansiranje razvoja filmskog scenarija na koji su prijavljena 92 scenarija i konkurs za sufinansiranje manjinskih koprodukcija na koji je prispelo 15 prijava.

Povezana vest:  Zanimljivi podaci o nominacijama za Oskare

Za razvoj srpske kinematografije je od izuzetne važnosti donošenje zakona o kinematografiji, koji je napisan ali nikako da uđe u proceduru, ističe Manojlović.

-Zakon o kinematografiji je preduslov da srpski film bude široko polje gde će potpuno postati vidljiv naš talenat, pamet i mogućnosti – rekao je Manojlović i istakao da film reprezentuje kulturu jedne zemlje i da je potrebno da se što pre donese zakon koji će se poštovati i primenjivati.