cc_infoSaradnja Austrije i Srbije na festivalu Cinema City

 

Selekcija „Počast: austrijski film” predstaviće publici festivala Cinema City neka od najznačajnijih ostvarenja čuvenih austrijskih reditelja. Selekcija je realizovana uz podršku Austrijske razvojne agencije (ADA), u cilju upoznavanja domaće publike sa austrijskom kulturom i kinematografijom. U sklopu ove saradnje, ambasador Austrije u Srbiji, Dr Klemens Koja, dodeliće 12. juna u Novom Sadu glavnu nagradu festivala Cinema City, Grand Prix za najbolji domaći film u takmičarskoj selekciji Nacionalna klasa.

Selekcija pod nazivom „Počast: austrijski film“ podržana je od strane Austrijske razvojne agencije u sklopu projekta „ Strateško partnerstvo u podršci Programu privrednog razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine“.  Ovaj partnerski projekat ADA i Vlade AP Vojvodine, kroz proces prenosa znanja i uspešnih iskustava iz Austrije i Evropske unije, usmeren je na osnaživanje ljudskog kapitala i privredne infrastrukture Pokrajine, kako bi se unapredio njen društveno-ekonomski položaj i doprinelo efikasnijem uključivanju u procese evropskih integracija.

Povezana vest:  Kusturici nagrada Međunarodnog džez festivala u Montrealu

Publika festivala Cinema City u selekciji „Počast: austrijski film“ , biće u prilici da pogleda remek-delo Mikaela Hanekea „Bela traka“, dobitnika Zlatne palme, najbolji evropski film 2009. godine i evropski film sa najviše nagrada u 2009-oj godini. „Bela traka“ je priča o korenima fanatizma u društvu. U zajednici u kojoj se nasilje reprodukuje i čiji su pripadnici duboko nesrećni, žrtve neminovno zaboravljaju na ljudskost i postaju nečiji dželati.

Povezana vest:  Tribina: Putevi novca i moći – Savremeno srpsko društvo u seriji "Tajkun"

 

Na festivalu će biti prikazano i ostvarenje koje je nominovano za Zlatnu palmu na Kanskom festivalu 2007, film Urliha Sidla, „Uvoz-izvoz“, koji se bavi odnosom istoka i zapada, kapitalističkog i tranzicionog društva, kroz dve paralelne sudbine koje se odigravaju na istoj relaciji, u suprotnim smerovima.

 

Novo dokumentarno ostvarenje reditelja u potrazi za istinom, Ervina Vagenhofera, „Hajde da pravimo novac” prati protok novca kroz svetski finansijski sistem, istražujući pozadinu rada banaka i osiguravajućih društava. „Revanš“ Goca Špilmana, priča je o krivici i osveti smeštena u miljeu bečkog polusveta i ruralne Austrije, a 2009. je nominovan za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja. U okviru selekcije biće prikazano i ostvarenje „Dražesna Rita“ , austrijske rediteljke Džesike Hausner, koja je za ovaj film na Evropskim filmskim nagradama dobila priznanje za evropsko otkriće godine.

Povezana vest:  Džoni Dep od Amber Herd traži 50 miliona dolara zbog klevete

 

Filmovi iz selekcije „Počast: austrijski film“ biće prikazani u Velikoj sali Pozorišta mladih od 8. do 12. juna u terminu od 20h. Ulaz na projekcije ovih filmova, kao i na sve ostale projekcije na ovoj festivalskoj lokaciji je besplatan.