vlaznost berlin

Ljuca: Pune sale i sjajne kritike nemačkih medija

Film „Vlažnost“, debitantsko ostvarenje reditelja Nikole Ljuce, imao je svetsku premijeru na prestižnom Berlinskom filmskom festivalu, u okviru selekcije „Forum“ i naišao je na odlične reakcije publike i kritike.
Nakon petogodišnjeg rada na filmu, ekipa okupljena oko mladog reditelja 15. februara je proslavila premijeru svog filma u Berlinu, dočekana aplauzima i pozitivnim kritikama nemačkih medija, a sutra uveče ih očekuje poslednja projekcija na Berlinalu, nakon čega sledi srpska premijera na otvaranju Festa.
Nazivajući film „retkim draguljem“ evropske kinematografije, kritičari posebno ističu glumačke bravure Miloša Timotijevića i Tamare Krcunović, a uspeh filma potvđuju pune sale na svim projekcijama, kao i publika koja posle filma u ogromnom broju ostaje na razgovoru sa rediteljem, glumcima i saradnicima.
„Bilo je neverovatno iskustvo videti redove ispred sale pre premijere filma. Kada si toliko dugo sa filmom i radiš ga sa ljudima koje znaš i sve je to nekako zatvoreno, ovo je trenutak kada se film pušta u svet i ta prva projekcija u Berlinu, na velikom festivalu, ceo taj osećaj je pojačan“, rekao je Ljuca za medije.
Svi su ga savetovali da ne gleda film, ali je morao da čuje kako publika diše.
„To iskustvo je nezaboravno, taj moment kada shvatiš da to što radiš komunicira na svim nivoima, sa svima“, istakao je euforično Ljuca.
On je ispričao da program „Forum“ neguje razgovore gledalaca i članova ekipe posle svake projekcije.
„Ljudi su zaista disciplinovani, ostaju, razgovori su trajali sve dok nas ne prekine obezbeđenje, a onda se nastavljaju u hodnicima, na ulici. Očekivao sam stereotipna pitanja, ali oni su zaista reagovali emotivno i postavljali ozbiljna pitanja“, kazao je Ljuca.
Mnoge je interesovala pesma Ivana B. Lalića sa početka filma, a kritičar lista „Tagešpiegel“ je deo preveo na nemački jezik.
„Interesovao ih je rad sa glumcima, kako smo se spremali, da li smo pretencizono radili. Primećuju da je film drugačiji. Jedan student filma je čak pitao kako smo non stop održavali perfektan znoj na glumcima. To je izazvalo smeh u sali, ali to su kolege koje zanimaju trikovi“, ispričao je Ljuca.
On sa ponosom ističe da je bilo posetilaca koji su samo ustali da kažu da im se film dopao, zbog čega i da zahvale.
Ljuca je naglasio da su nemački mediji zaista pohvalno pisali o filmu „Vlažnost“, izdvojili ga od ostalih u programu „Forum“ zbog čega su sale na svim projekcima bile pune, što nije bio slučaj čak ni sa američkim filmovima.
Prema Ljucinim rečima, kritičari su „Vlažnost“ doživeli kao napetu psihološku dramu koja liči na triler.
Posebno su fascinirani poetičnošću, vizuelnošću, pohvalili su glumce, ali i prepoznali da je reč o drugačijem filmu od onoga što obično očekuju od srpske kinematografije, dodao je reditelj.
„Sad jedva čekam Beograd i Fest, da vidim njihovu reakciju, njihova pitanja“, rekao je Ljuca, koji se trudi da pogleda što više filmova na Berlinalu i svakako preporučuje ostvarenje „Smrt u Sarajevu“ Danisa Tanovića, koji je „nešto politički najozbilnije što je napravljeno u balkanskoj kinematografiji“ i što će, smatra on, „izazvati veliku buru“.

Povezana vest:  Kratki film Maše Šarović otvara program Petnaest dana autora Kanskog filmskog festivala