poziv
Ponoćne projekcije ponovo na FEST-u
Od prošle godine na FEST se vratila tradicija ponoćnih projekcija koje su bile sastavni deo programa još na samim počecima festivala. U Sava centru će u ponoćnom terminu biti prikazana četiri filma, a ulaznice će koštati 250 dinara. Gledaoci koji žele da prisustvuju noćnim projekcijama ne moraju da brinu za povratak jer će noćne linije koje prolaze pored Sava centra i Bulevarom Mihajla Pupina u smeru ka gradu biti pojačane u terminima od 2:00h.
Legendarni njujorški klub Studio 54 ovekovećen je na filmu 1998. godine. Reditelj Mark Kristofer pet godina je istraživao klupsku scenu sedamdesetih kako bi što vernije prikazao razuzdani hedonizam u svom debitantskom ostvarenju jednostavno nazvanom 54.Rajan Felipe tumači mladog barmena koji se prepušta glamuroznom svetu dekadencije i upušta se u odnose sa klijentima oba pola. U klubu se sprijateljuje sa pevačicom koju igra Selma Hajek, i njenim mužem konobarom, (Brekin Mejer) a tu je i vlasnik kluba, Stiv Rabel, koga igra Majk Majers. Film je izazvao užasne reakcije na prvim test projekcijama i publika je bila zgrožena moralno sumnjivim likovima, njihovim ponašanjem, a posebno biseksualnošću. Studio nije želeo da rizikuje i naredio je da se skoro trećina snimljenog materijala iseče, a da se dosnimi još scena koje potpuno menjaju priču i karakter likova. Rezultat je bio katastrofalan- protiv rediteljeve želje film je bio iskasapljen i skrpljen u neujednačenu zbrku koju su kritičari sahranili a publika vrlo brzo zaboravila. Razočarani reditelj ipak je bio uveren da mu je učinjena nepravda i odlučio je da izmontira film na način na koji je želeo, za ličnu arhivu. Piratska VHS kopija njegove verzije počela je da kruži i prikazana je na nekoliko festivala, na opšte oduševljenje publike. Kvalitet snimka je bio jako loš, te je reditelj ubedio studio da mu dozvoli da iskoristi originalne snimke i izmontira svoju konačnu verziju filma koja će biti dostupna širokoj javnosti. Posle skoro 20 godina čekanja, njegova vizija je konačno ugledala svetlost dana, i to ni manje ni više nego na prošlogodišnjem Berlinalu, posle koga je nastavio bogat festivalski život.
Film je na programu 26. februara u 23:59 u Sava centru
Neumorni japanski reditelj Takaši Mike, poznat po kultnim klasicima kao što su Audition, Ichi the killer i Visitor Q, svake godine izlazi sa makar dva filma, mada se često desi da uspe da snimi i nekoliko ostvarenja (u periodu između 2001 i 2005 snimio je preko 20!). Ove godine na FEST-u ćemo gledati njegov poslednji film, Apokalipsa jakuza, a ko je gledao maker jedan Mikeov film, zna da može da očekuje potpuno sumanutu i beskrajno zabavnu akciju. Tu su vampiri, gangsteri, zemljotresi, vulkani, čudovišta, borilačke veštine, i grupe jakuza koji štrikaju. Glavni jakuza u jednom provincijskom gradu je istovremeno i vampir- kada ga suparnički kartel ubije, on na samrti prenosi svoj „dar“ zameniku kako bi nastavio njegov posao. Mladi vampir sada mora da osveti svog gazdu i uništi suparnički klan koji na svojoj strani ima mitsko čudovište i misterioznog čoveka u kostimu žabe sa neverovatnim znanjem borilačkih veština.
Film je na programu 27. februara u 23:59 u Sava centru
Poziv je novi triler rediteljke Karin Kusama, i po mišljenju mnogih, njen najbolji rad do sada. Karijeru je započela sa samo 27 godina filmom Girlfight koji je dobio odlične kritike i omogućio joj rad na velikim holivudskim projektima kao što su Aeon Flux i Jennifer’s body, koji nisu bili toliko dobro primljeni. Kusama se vraća nezavisnom filmu u kamernom trileru Poziv. Logan Maršal Grin igra Vila, koji dobija neočekivan poziv od svoje bivše žene. Dve godine ranije, nakon smrti njihovog mladog sina, ona ga je iznenada napustila i nestala bez traga. Sada u njihovoj bivšoj kući organizuje večeru za svoje nove prijatelje i predstavlja novog muža. Iako se domaćini trude da održe pozitivnu atmosferu, Vil počinje da sumnja da nešto nije u redu. Da li domaćini zaključavaju ulazna vrata jer brinu za sigurnost ili jer žele da spreče goste da odu? Da li je slučajnost što niko nema domet na telefonu u tom komšiluku? Film je premijerno prikazan na SXSW festivalu, a osvojio je nagradu za najbolji film u Sitdžesu i glavnu nagradu na festivalu u Strazburu.
Film je na programu 4. marta u 23:59 u Sava centru
Moja velika noć je novi film kultnog španskog reditelja Aleksa de la Iglesije, poznatog po crnim komedijama u koje često meša elemente drame i horora. Poslednji put smo ga gledali na 41. FEST-u kada je bio prikazan njegov prethodni film, Kako sreća hoće. Moja velika noć je urnebesna satira šoubiznisa, frenetična mešavina Felinija, Altmana i Almodovara koja se postepeno gradi ka grandioznom kolapsu u potpuni haos. Tek je oktobar, ali televizija snima novogodišnji specijal- i to već nedelju dana, svaki dan se boreći sa produkcionim problemima. Voditelj i voditeljka se svađaju oko svog braka i oko toga ko će biti u centru pažnje u emisiji. Sin glavne zvezde večeri je unajmio ubicu kako bi što pre dobio svoje nasledstvo, ali ubica ima ambicije da postane tekstopisac i veliki je fan svoje mete Alfonsa (koga tumači pevač Rafael). Dve žene kradu spermu drugog pevača u nadi da će moći da ga ucenjuju. Kamermani zamalo ubiju jednog statistu, a njegova zamena počinje da flertuje sa ženom koja je daleko izvan njegove lige. U međuvremenu, na ulici ispred studija se održavaju protesti protiv ogromnih otpuštanja koji prete da prerastu u ozbiljan problem.
Film je na programu 5. marta u 23:59 u Sava centru
Povezana vest:  Anet – film koji je otvorio Kanski festival 2021. godine od danas u bioskopima