Nominacije za Zlatne globuse

avatarFilm o eri recesije „Up in the Air“ dobio je šest nominacija za Zlatne globuse, pored ostalog za najbolju dramu i najboljeg glumca, saopšteno je danas u Los Anđelesu. Za nagradu za najbolju dramu nadmetaće se i naučnofantastični film „Avatar“, priča o ratu u Iraku „The Hurt Locker“, saga o Drugom svetskom ratu „Prokletnici“ i drama o Harlemu „Precious: Based on the Novel ‘Push’ by Sapphire“.

Mjuzikl „Devet“ ima pet nominacija, uključujući onu u kategoriji najbolji mjuzikl/komedija, u kojoj će se za nagradu nadmetati i ljubavni film „(500) Days of Summer“, komedija o momačkoj večeri „Mamurluk u Vegasu“ i dva filma sa Meril Strip (Meryl Streep), „It’s Complicated“ i „Džuli i Džulija“.

Nominacije za najboljeg glumca u drami dobili su Džordž Kluni (George Clooney), za „Up in the Air“, Džef Bridžiz (Jeff Bridges), za „Crazy Heart“, Kolin Fert (Colin Firth) za „A Single Man“, Morgan Friman (Freeman) za „Invictus“ i Tobi Megvajer (Tobey Maguire) za „Brothers“.

Povezana vest:  „Neke druge priče“ premijerno na festivalu Cinema City

Meril Strip je dobila dve nominacije za najbolju glumicu u mjuziklu/komediji, za filmove „Džuli i Džulija“ i „It’s Complicated“. I Sandra Bulok (Bullock) ima dve nominacije, za najbolju glumicu u drami „The Blind Side“ i za najbolju glumicu u komediji/mjuziklu, u filmu „Veridba“.

Za Zlatni globus za najbolju glumicu u drami takmičiće se i Emili Blant (Emily Blunt), za film „Mlada Viktorija“, Helen Miren (Mirren), za „Poslednju stanicu“, Keri Maligan (Carey Mulligan) za „An Education“ i Gabori Sidibe (Gabourey) za „Precious“.

Pored Meril Strip i Sandre Bulok, u trci za najbolju glumicu u komediji/mjuziklu su Marion Kotijar (Cotillard), za „Devet“ i Džulija Roberts (Julia), za „Duplicity“.

Za nagradu za najboljeg glumca u komediji/mjuziklu nadmetaće se Met Dejmon (Matt Damon), za „Doušnik!“, Danijel Dej-Luis (Day-Lewis), za „Devet“, Robert Dauni mlađi (Downey), za „Šerloka Holmsa“, Džozef Gordon-Levit (Joseph Gordon-Levitt), za „(500) Days of Summer)“ i Majkl Stulbarg (Michael Stuhlbarg), za „A Serious Man“.

Povezana vest:  Tajno venčanje Danijela Krejga i Rejčel Vajs

Nominacije za režiju dobili su Ketrin Bigelou (Kathryn Bigelow), za „The Hurt Locker“, Džejms Kameron (James Cameron), za „Avatara“, Klint Istvud (Clint Eastwood), za „Invictus“, Džejson Rajtman (Jason Reitman), za „Up in the Air“ i Kventin Tarantino (Quentin), za „Prokletnike“.

Nominacije za najbolju žensku epizodnu ulogu pripale su Penelopi Kruz (Cruz), za „Devet“, Veri Farmigi, za „Up in the Air“, Ani Kendrik (Anna Kendrick), za „Up in the Air“, Mo’Nik (Mo’Nique), za „Precious“ i Džulijani Mur (Julianne Moore), za „A Single Man“.

bastards_poster1Za nagradu za najbolju mušku epizodu takmičiće se Met Dejmon (Matt Damon) („Invictus“), Vudi Harelson (Woody Harrelson) („The Messenger“), Kristof Valc (Christophe Waltz) („Prokletnici)“ Stenli Tući (Stanley) („Divne kosti“) i Kristofer Plamer (Christopher Plummer) („Poslednja stanica“).

Povezana vest:  Ejmi Adams u ulozi Lois Lejn

Nominacije za najbolji strani film dobila su ostvarenja „Baria: kapija vetrova“ Italijana Đuzepea Tornatorea (Giuseppe), „Prekinuti zagrljaji“ Španca Pedra Almodovara, „The Maid (La Nana)“ Čileanca Sebastijana Silve, „Un prophete“ Francuza Žaka Odijara (Jacques Audiard) i „Bela traka“ Nemca Mihaela Hanekea (Michael).

U kategoriji najbolji animirani film nadmetaće se „Padaće ćufte“, „Koralina i tajanstveni svet“, „Fantastični gospodin Foks“, „Princeza i žaba“ i „Do neba“.

Zlatni globusi, koje dodeljuje udruženje stranih novinara akreditovanih u Holivudu, biće uručeni 57. put 17. januara u Beverli Hilton hotelu u Los Anđelesu. Ceremoniju, koju će voditi komičar Riki Džervejz (Ricky Gervais), uživo će prenositi televizija En-Bi-Si (NBC). Po značaju drugo holivudsko priznanje, Zlatni globusi često su naznaka za dobitnike Oskara. Nominacije za Oskare biće saopštene 2. februara.

Prošlogodišnji dobitnik Zlatnog globusa za najbolju dramu, „Milioner sa ulice“, dobio je Oskara za najbolji film.