Plakat 23. FEF PalicProgram Eko Dox 23. Festivala evropskog filma Palić predstaviće po izboru selektora Igora Toholja relevantne dokumentarne filmove na ekološke teme čiji su snaga i sugestivnost “zarazni” i podstiču na angažovano delanje!

Prikazan u 195 zemalja u okviru bioskopske distribucije, “Sutra” (r: Cyril Dion i Mélanie Laurent) je dokumentarni film nastao iz potrebe nekoliko branilaca ekoloških prava, među kojima se svakako izdvaja Melani Loran, da učine nešto kako bi probudili svest ljudi o dramatičnoj ekološkoj situaciji u kojoj se nalazimo. Na dinamičan način koncipiran, ovaj svojevrsni ekspoze o sudbini planete Zemlje i svim ljudskom praksom stvorenim preprekama za njen opstanak, za razliku od mnogih prethodnika, sem pitanja nudi i odgovore koji bi mogli da se saberu u jedan: “Da, trebalo bi da se pokreneš i radiš zajedno sa nama da ovaj svet vrlo brzo ne propadne!

Povezana vest:  “Poslednji dvoboj” premijerno prikazan na Venecijanskoj Mostri

Sugar Blues” (r: Andrea Culková) govori o borbi jedne buduće majke protiv globalne „šećerne mafije” posle dijagnoze djabetesa. Postajući svesna da na svetu ne postoji mesto na kome se ne trguje šećerom autorka ovog filma započinje svoju petogodišnju borbu protiv „bele smrti“ sa ambicijom da pomogne sebi, svojoj porodici… ko zna, možda i čitavoj planeti? David protiv Golijata 21. veka na ekspresivan, duhovit i originalan način.

Povezana vest:  U februaru prva RTS-ova tinejdžerska serija

„Ovim filmom mi napadamo zaborav“

U maniru jedne prave male vizuelne simfonije, autori dokumentarnog filma “Rzav Veliki” Ivan Nikolić i Dobrica Mitrović ne samo da dokumentuju svoju ekspediciju tokom najčistije srpske reke Rzav, već ispunjavaju i zahteve angažovanog filma postavljajući pitanje: preti li ovoj reci katastrofa izgradnjom brane koja bi trebalo da olakša život okolnom stanovništvu ali i da zauvek promeni tok i život njenog ekološkog sistema?

Planine u ogledalu: Altaj” (r: Alexandra Marchenko): Fascinantno iskustvo netaknute, drevne prirode u Altajskim planinama nam dokazuje da je moguće živeti u harmnoniji sa prirodom, osluškujući njen ritam čak i u današnjem informatičkom svetu. Stanovnici ovih predela u stepskom, planinskom i rečnom okruženju nas vode kroz ovaj, običnom smrtniku nepoznati krajolik, istovremeno demantujući tezu da su primitivna društva ona lišena tehnologije.

Povezana vest:  "Argo", "Hipnotizer" i "Ralf" od sutra u bioskopima

Pored ova četiri naslova u okviru selekcije Eko Dox biće prikazana još tri filma, uskoro će na našem sajtu (www.palicfilmfestival.com) biti objavljen kompletan sastav selekcije.

Nakon svakog od ovih sedam ostvarenja, koji će biti prikazani u Filmskom klubu Otvorenog univerziteta Subotica, održaće se živa debata u kojoj će učestvovati autori filmova i prisutna publika, čiji deo često čine stručnjaci i aktivisti iz oblasti očuvanja životne sredine.