Film „Jesen samuraja“ scenariste Dimitrija Vojnova i reditelja Danila Bećkovića biće premijerno prikazan 3. oktobra u Sava Centru i bioskopu „Sinepleks“ (Ušće), najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Vojnov je rekao da mu je inspiracija za priču o bivšem karatisti koji se po okončanju karijere vraća u rodni grad i zaljubljuje u Snežanu i vezuje se za njenog malog sina Vukašina, bio njegov kolega koji se posle dugog bavljenja karateom okrenuo fakultetu.

„Njegove kolege su mnogo žrtvovale zbog karatea i nakon okončanja sportske karijere našli su se pred neizvesnom budućnošću. Jako mi je bila interesantna priča o tome šta se dešava sa ljudima koji posvete ceo život jednom borilačkom sportu kada prestanu da se takmiče. S druge strane, borilački sportovi regrutuju svoje polaznike baš kroz filmove i popularnu kulturu i bilo mi je jako zanimljivo da uvedem taj filmski prikaz borbe kao nešto što igra jako važnu ulogu u životima mojih junaka“, objasnio je Vojnov.
Bećković je rekao da je scenario za „Jesen samuraja“ čitao još tokom rada na prethodnom filmu „Mali Budo“, čiji uspeh mu je pomogao da sa istom ekipom brzo napravi novo ostvarenje.

Povezana vest:  Premijera filma “Hrabri vitez Trenk" u bioskopu Cineplexx Delta City u četvrtak, 22. septembra

On je objasnio da su na njega dosta uticali borilački filmovi iz osamdesetih godina poput „Roki“ „Karate kid“ koji su imali i jak melodramski elemenat, ali i kasnija ostvarenja kao što su „Džeri Megvajer“ i „Ratnik“.

Bećković je podsetio da su za scene borbe sarađivali sa kaskaderom Kalojanom Vodeničarovim iz Bugarske, koji je radio sa Tomom Kruzom, Brusom Vilisom, Stivenom Sigalom.

„Vodeničar je rekao da nema mnogo glumaca na svetskom nivou koji su sposobni da urade ono što je Petar Strugar radi u ovom filmu“, istakao je reditelj.
Strugar, koji igra glavnu ulogu, rekao je da je, pored vrlo intenzivnih treninga i fizičke pripreme, bilo vrlo važno ući u psihologiju borca i dok je lik Malog Bude „imao u svojoj memoriji“, gledajući svoje sugrađane tokom odrastanja u Crnoj Gori, za ulogu Vladice morao je da prođe sve što i on.

Povezana vest:  Doživite bajkoviti svet Harija Potera!

Hristina Popović, koja igra Snežanu, kaže da se mučila ne znajući ko je ta žena, sve dok joj reditelj „nije otkrio tajnu“: „Prvi put igraš normalnu ženu“.

Katarina Žutić, nova u ekipi hit komedije „Mali Budo“, istakla je da je imala „dovoljno prostora da ostvari ono što je zamislila i ono što je reditelj želeo“.

Za direktorku fotografije Bojanu Andrić „Jesen samuraja“ je bila izazov zbog velikih očekivanja nakon uspeha „Malog Bude“.

Povezana vest:  Objavljeni prvi kadrovi filma i serije „Oluja“, emotivne scene lede krv u žilama

„Danilu su uzori bili filmovi koje je kao dečak gledao, a pošto ja nisam gledala te filmove, morala sam dobro da se pripremim i odgledam 39 borilačkih filmova“, rekla je Andrić.

Kompozitor Marko Kon takođe se oslanjao na period osamdesetih godina i njegovu „mejnstrim“ muziku.

„Nabavio sam sintisajzere iz prve polovine osamdesetih i igrao sam se sa tim spravama. Inspirisali su me zbog svojih ograničenih mogućnosti“, objasnio je Kon.
Bećković je na pitanje kome je namenjen film „Jesen samuraja“ rekao da je on poput „Politikinog Zabavnika“ za sve od sedam do 77 godina – ima borilačke i ljubavne scene i socijalnu priču.

Film će u distribuciji „Taramaunta“ biti u bioskopima od 4. oktobra.