plakat-2-kmmffDrugi Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) će u sali Doma kulture Zvečan svečano otvoriti u petak, 11. novembra u 19. časova, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije gospodin Marko Đurić i ministar kulture i informisanja Republike Srbije – gospodin Vladan Vukosavljević.

Pre samog čina otvaranja oni će se obratiti prisutnoj publici, koju će takođe pozdraviti i ekipa bioskopskog hita “Jesen samuraja” predvođena rediteljem Danilom Bećkovićem. Ostvarenje u kojem glavne uloge igraju Petar Strugar, Hristina Popović, Sergej Trifunović, Andrija Milošević, pojačani velikim imenima kao što su Nikola Kojo, Vesna Trivalić i Katarina Žutić, biće prikazano odmah nakon ceremonije svečanog otvaranja Festivala.

U okviru drugog Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala, koji će  pod sloganom “Ovde!” biti održan od 11. do 13. novembra u Domu kulture Zvečan, biće prikazano ukupno 18 filmova.

Povezana vest:  Laureat filmskog festivala u Berlinu, PIRANE, uskoro u bioskopima

Važan deo ovogodišnjeg programa činiće presek aktuelne srpske produkcije, pa će tako biti prikazana, pored već pomenutog hita “Jesen samuraja”, i “Smrdljiva bajka” (r: Miroslav Momčilović), povratnički film velikog Žarka Lauševića koji je u ovom ostvarenju, igrajući sa sjajnom Jelenom Đokić, ostvario nezaboravnu ulogu. Tu je zatim i fenomenalna crnohumorna komedija “Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića sa Lazarom Ristovskim u glavnoj ulozi, odlično ostvarenje “Pored mene” Stevana Filipovića, “Vlažnost” Nikole Ljuce, koji je imao je svetsku premijeru na prestižnom Berlinskom filmskom festivalu i zapaženo ostvarenje “Panama” Pavla Vučkovića prikazano premijerno na Kanskom filmskom festivalu.

Publika će dodeliti nakon završetka festivala nagradu za najbolji domaći film.

Najmlađe će obradovati atraktivna selekcija sinhronizovanih crtanih filmova (skoro svi u 3D tehnologiji) koju čine: “Alvin i veverice: Velika avantura”, “Snupi i Čarli Braun: Film o klinjama” – 3D, “Ko se boji vuka još” – 3D, “Ledeno doba: Veliki udar” – 3D, “Kung fu panda 3” – 3D, “Hrabri vitez Trenk” i “Trolovi” – 3D.

Povezana vest:  Montevideo premašio 200.000 gledalaca

Novi svet fantazije Tima Bartona u filmu “Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu” publika u Zvečanu upoznaće u 3D tehnologiji, a slatko će se nasmejati tokom komedija “Genijalci” (Kristen Vig, Oven Vilson, Zek Galifianakis) i “Devet života” sa Kevinom Spejsijem, Dženifer Garner i Kristoferom Vokenom u glavnim ulogama.

Tu su i dva odlična akciona filma: superherojski “Maks Stil” i “Pakao na horizontu” sa Markom Valbergom i Kejt Hadson.

Cene ulaznica iznose 100 dinara, osim za 3D projekcije za koje treba izdvojiti 150 dinara.

Povezana vest:  Nagrade i priznanja za filmove srpskih autora i producenata Filmskog festivala u Trstu

Više informacija o filmovima i kompletan raspored projekcija (uz lokacije za pret/prodaju ulaznica) možete pronaći na sajtu Festivala http://kmmff.rs

Kompletnu satnicu projekcija prilažemo takođe i uz ovaj dokument.

Napomena: iz tehničkih razloga Festival je skraćen za jedan dan, pa će tako biti održan od 11. do 13. novembra (umesto od 11. do 14. kako je ranije najavljeno).

Drugi Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival održaće se u organizaciji Evropskog kulturnog foruma, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Festival, koristeći film kаo izrаžаjno sredstvo dostupno širokom аuditorijumu je tu dа podseti nа univerzаlne vrednosti, prvenstveno nа principe zаjedništvа, ravnopravnosti i solidаrnosti, ali i da ukaže na neophodnost očuvаnjа kulture na Kosovu i Metohiji, kao krucijalnog segmenta jednog društva.