Mjuzikl „La La Land“ sa rekordnih 14 nominacija i filmovi „Moonlight“ (Mesečina) i „Arrival“ (Dolazak) favoriti su za prestižnog Oskara posle saopštenih nominacija danas u Los Andjelesu. „La La Land“, koji je dobio 14 nominacija koliko i nekada filmovi „Titanik“ i „Sve o Ivi“, ostvarenje je reditelja Dejmijena Šazela (32) u kojem glume i pevaju Ema Stoun i Rajan Gosling.

Američka Akademija za film i nauku dodelila je po osam nominacija za ostvarenja „Mesečina“ i „Dolazak“. Medju nominovanim za najbolji film nalaze se „La La Land“, ; „Moonlight“ (Mesečina), „Arrival“ (Dolazak), „Manchester by Sea“, „Hell or High Wate“, „Lion“, „Fences“, „Hidden Figures“ i „Hacksaw Ridge“.

Povezana vest:  Lalatović: Biće mnogo bolje na proleće uz dobar rad

Najveće iznenadjenje predstavljaju nominacije za Mela Gibsona prema kojem Holivud nije dovoljno poklanjao pažnju. Njegova drama o Drugom svetskog ratu ; „Hacksaw Ridge“ nominavana je u kategoriji za najbolji film i najbolju režiju.

Kandidati za najbolju mušku ulogu su Kejsi Aflek, Endrju Garfild, Rajan Gosling, Vigo Mortensen i Denzel Vašington.

Za najbolju mušku sporednu ulogu će se takmičiti Maheršala Ali, Džef Bridžiz, Majkl Šenon, Lukas Hedžiz i Dev Pejtel.

Povezana vest:  Radionica stripa povodom premijere filma "Osvetnici"

Kandidatkinje za najbolju žensku ulogu su Izabel Iper u filmu „Elle“ (Ona), Rut Nega (Loving), Natali Portman (Jackie), Ema Stoun (La La Land) i Meril Strip za „Florence Foster Jenkins“.

Posle dve godine kritika zbog nedostaka raznovrsnosti u izboru kandidata za Oskara, američka Akademija za film i nauku ove godine je nominovala nekoliko filmova u kojima glume afroamerički glumci, kao što je „Fences“ sa Denzelom Vašingtonom i Vajolom Dejvis i „Mesečina“ sa Maheršalom Alijem i Naomi Heris.

Povezana vest:  Premijera filma "Munje opet!" 29. mart u Beogradu

Ovogodišnju, 89. ceremoniju dodele Oskara, predvidjenu 26. februara u pozorištu Dolbi u Los Andjeles, prenosiće američka televizijska mreža Ej Bi Si (ABC) a domaćin svečanosti će biti glumac Džimi Kimel.