U Berlinu će večeras biti završen 67. Medjunarodni filmski festival, Berlinale, svečanom dodelom glavne nagrade – Zlatnog medveda. Nagradu će uručiti predsednik žirija, holandski reditelj Pol Verhoven, a za Zlatnog medveda ove godine se takmičilo 18 ostvarenja.

Festival je 9. februara otvorio francuski film „Django“ o džez gitaristi Djangu Rajnhartu reditelja Etijena Komara (Etienne Comar), legendarnom muzičaru koji je 1943. bežao od nacista. Ne festivalu je prikazano oko 400 filmova iz 70 zemalja, medju kojima i ostvarenje „Rekvijem za gospodju J.“, u režiji i prema scenariju Bojana Vuletića, s Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi.

Povezana vest:  Serena Vilijams: Venus je moj najteži protivnik

Berlnski festival je imao i političku konotaciju, s glumicima i umetnicima koji su ove godine kritikovali američkog predsednika Donalda Trampa.

Američka glumica Megi Džilenhol izjavila je da u SAD ima mnogo gradjana koji su spremni da pruže otpor novom predsedniku, dok je meksički glumac Dijego Luna rekao da je protiv izgradnje zida na američko-meksičkoj granici.

Povezana vest:  Čarli Šin se nagodio sa tužilaštvom

Glumac Ričard Gir je takodje kritovao Trampa ocenjujući da podstiče zločine motivisane mržnjom i ksenofobijom. Prošle godine Zlatnog medveda je dobio italijanski reditelj Djanfranko Rozi za dokumentarac o migrantima na Lampeduzi.

Medjunarodni filmski festival u Berlinu osnovan je 1951, a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposećenijim filmskim festivalom na svetu s 274.000 prodatih ulaznica godišnje.

Povezana vest:  Švajnštajger na spisku za Ligu Evropa