Švedski film „Borg i McEnroe“ reditelja Janusa Metza Pedersona otvoriće Filmski festival u Torontu 7. septembra. Ovo je prvi put u istoriji da jedan švedski film otvara ovaj prestižni festival.

„S obzirom da je ovo jedan od najprestižnijih filmskih festivala u svetu, ponosni smo i počastvovani što je baš ovaj film odabran da otvori festival, naročito zbog činjenice da se to prvi put dešava za jedan švedski film“, rekao je Michael Porseryd, ispred ekipe filma.

Povezana vest:  Andželina Džoli ne isključuje proširenje porodice

Film donosi priču o ikoni belog sporta Bjornu Borgu i njegovom najvećem rivalu Džonu Mekinrou, ljudima koji su promenili tok tenisa i ceni koji su platili na tom putu. Glavne uloge tumače Sverrir Gudnason, jedna od najvećih mladih filmskih zvezda iz Švedske, i američki glumac Shia LaBeouf. Podršku glavnim zvezdama pružaju međunarodno priznati glumac Stellan Skarsgard, koji tumači lik Borgovog trenera, kao i Tuva Novotny koja igra tadašnju Borgovu ženu. U filmu se pojavljuje i Borgov sin Leo, koji igra mladog tenisera na početku karijere.

Povezana vest:  Uz vatromet i fanfare počeo 48. “Sofest”

„Naš cilj je bio da ispoštujemo nasleđe Borga i Mekinroa filmom koji će podstaći i dodirnuti srca ljudi širom sveta. Činejnica da na taj put krećemo otvarajući festival u Torontu, čini nas veoma srećnim. Sada je na publici da odluči da li smo uspeli „, rekli su Jon Nohrstedt i Fredrik Wikstrom Nicastro, producenti filma.

Povezana vest:  Emma Watson je najbolje plaćena glumica u Hollywoodu

Film „Borg i McEnroe“ najavljen je u Kanu prošle godine i odmah je privukao pažnju svetskih medija, ali i distributera. Sniman je na lokacijama u Pragu, Monaku i Švedskoj, a do sada je prodat u preko 150 zemalja, uključujući Francusku, Veliku Britaniju, Nemačku, Španiju, Italiju, Poljsku, Australiju, ali  i Srbiju.

Domaća publika će film „Borg i McEnroe“ u bioskopima gledati od 28. septembra.