Drugi po redu Šumadijski internacionalni filmski festival održaće se od 14. do 17. decembra 2017. godine u Kragujevcu. Lokacije prikazivanja filmova su Pozorište za decu (Dom sindikata) i Kulturni centar UMMUS, a publika će biti u prilici da pogleda filmove u dva programa – dugometražnom i kratkometražnom. Ovogodišnja selekcija sadrži 12 dugometražnih filmova iz čak 10 zemalja.

Fokus festivala je na debitantskim filmovima mladih autora koji su pretežno namenjeni mladoj publici, i stoga moto festivala glasi youth-to-youth, ili od mladih ka mladima. Iz regiona su na repertoaru najzapaženija ostvarenja u protekloj godini – pobednik ovogodišnjeg FEST-a, hrvatska drama ’’Ne gledaj mi u pjat“, crnogorska komedija “Slučajevi pravde“, bosanska drama “Muškarci ne plaču“ kao i pobednik proteklog Beldocs-a, domaći dokumentarac ’’Gora“.

Povezana vest:  Šarmantna i topla romantična komedija ‚‚Džulijet’’ uskoro u bioskopima

ŠIFF će otvoriti američka drama ’’Laki“, u kojoj svoju poslednju ulogu igra kultni glumac Hari Din Stenton. Iz Austrije stižu dva dokumentarca, ’’Naš farmer“ i višestruko nagrađivani ’’Praćenje putanje“. Još jedan naslov koji je protekle ove osvajao nagrade na festivalima širom sveta jeste španska drama ’’Leto 1993“. Francusku će predstavljati filmovi ’’Skele“ i ’’Plaćenik“, Italiju ’’Sedam činova milosrđa“, a iz Nemačke dolazi istorijski triler ’’Lavirint laži“.

Pomenuti dugometražni filmovi prikazivaće se u Pozorištu za decu a naslovi kratkog metra, od kojih su inače svi iz domaće produkcije, u Kulturnom centru UMMUS. Filmovi iz obe takmičarske selekcije biće u konkurenciji za Nagradu publike grada Kragujevca koju glasanjem nakon projekcija dodeljuju posetioci festivala. Nakon svake projekcije biće održan Q&A sa prisutnim autorima i članovima filmskih ekipa i gostima festivala.

Povezana vest:  Film Afterparti od sutra na repertoaru bioskopa u Srbiji

Propratni program festivala sadržaće radionicu za decu koju će organizovati Filmkultura, organizacija za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, kao i tribinu na temu ’’Moj prvi film“. Na tribini će govoriti jedan od najznačajnijih srpskih reditelja Radivoje Andrić, koji potpisuje filmove kao što su ’’Munje“ i ’’Kad porastem biću kengur“.

U sredu 13. decembra će u Kulturnom centru UMMUS biti održan koktel najave festivala, a na istom mestu će 14. decembra domaći poznati sastav Stray dogg svojom svirkom otvoriti festival. Organizacija festivala zahvalnost za realizaciju projekta duguje gradu Kragujevcu i Filmskom centru Srbije.

Povezana vest:  Otvoren filmski festival Slobodna zona

Festival su podržali i Kulturni Forum Austrije, Italijanski institut za kulturu, Francuski kulturni centar, Gete institut, i Kulturni centar UMMUS.

Cena ulaznica iznosi 150 dinara za jedan festivalski dan i one se mogu kupiti na biletarnici Pozorišta za decu, Kulturnom centru UMMUS i kafeima Oblomov i Tango.

Detaljne informacije mogu se naći na zvaničnoj veb-stranici festivala www.siff.rs