sisanje_plakat_previewSutra premijera filma „Šišanje“ Stevana Filipovića

 

Film „Šišanje“, reditelja Stevana Filipovića, biće premijerno prikazan sutra u velikoj sali Centra „Sava“. Film je sniman četiri godine, koliko je prošlo i od Filipovićevog debitanskog ostvarenja „Šejtanov ratnik“. Filipović je scenario za „Šišanje“ napisao zajedno sa Dimitrijem Vojnovom.

To je snažan i uznemirujući film o nasilju među navijačima, akcijama skinhedsa i društvenim strukturama koje manipulišu takvim grupama, a uključuje dokumentarne snimke paljenja ambasada u Beogradu u danu jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, kao i igrane scene paljenja romske mahale.

Povezana vest:  Filmski festival Merlinka od 8. do 11. decembra u Domu omladine Beograda

Filipovcih je želeo da predstavi, kako je ranije rekao na konferenciji za novinare, „konkretnu priču o ličnoj odgovornosti mladog čoveka (skinheda) i odgovornosti društva za stvaranje uslova u kojima će fašizam ili mutirani nacionalizam da budu normalna stvar“.

Novica, koga igra Nikola Rakočević, je srednjoškolac, nadaren za matematiku, ali se, zaveden harizmom vođe navijača i skinheda, priključuje toj grupi, u kojoj se i zaljubljuje u vođinu devojku.

Povezana vest:  Trejler za film "Persi Džekson Kradljivac munje"

Film govori o tome koliko je malo pogrešnih koraka potrebno da mlad čovek uništi svoj i živote svojih najbližih, kao i o tome na koji način sistem zloupotrebljava zaslepljenost mladih ljudi pogrešnom ideologijom.

U glumačkoj ekipi su i Viktor Savić, Bojana Novaković, Nikola Kojo, Nataša Tapušković, Dragan Mićanović, Predrag Ejdus, Srđan Miletić i drugi.

Za kvalitet filma „Šišanje“ veoma su zaslužni i izvršni producent i montažer Nataša Vranješ, direktor fotografije Mihajlo Savić, kostimograf Maja Mirković i scenograf Nenad Marković.

Povezana vest:  Popularni crtani junaci FIKSIZI - MAJSTORČIĆI od 31. oktobra u bioskopima

Premijeri će prisustvovati i Novakovićeva, australijska glumica srpskog porekla, koja u Beograd dolazi iz Njujorka, gde snima film „Generation Um“ reditelja Marka Mana, a partner joj je Kijanu Rivs.