MovieTapeNa osmom Zagreb film festivalu podeljene nagrade

 

Nagradu Zlatna kolica i 4.000 evra nagrade za najbolji dugometražni film na Zagreb film festivalu (ZFF) dobilo je austrijsko ostvarenje „Pljačkaš“ Benjamina Hajzenberga, dok je rumunski „Medalja časti“ Kalina Petera Necera dobio specijalno priznanje.

Zlatna kolica i 1.000 evra najboljem kratkometražnom filmu pripala je ostvarenju „Rita“ Antonija Pjace i Fabija Grasadonije, a priznanje i film „Sreća“ autorke Šejle Kamerić, u produkciji Nemačke i Bosne i Hercegovine (BiH).

Ove nagrade dodelio je međunarodni žiri u sastavu Martin Švajghofer, direktor Austrijskog filmskog odbora, Ludmila Cvikova, direktorka programa Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu, i Adrian Sitaru, režiser i producent.

Povezana vest:  Urnebesna španska komedija "Junačine" od ovog četvrtka u bioskopima

Zlatna kolica i 1.000 evra nagrade za najbolji dokumentarni film dobio je „Ja, moja ciganska porodica i Vudi Alen“ Laure Halilović iz Italije, dok je specijalno priznanje dobio estonsko-litvanski film „Deca Karoste“ Janisa Jurkovsisa.

U sastavu žirija koji je izglasao ova priznanja bili su Marina Andre Škop, novinar i režiser, Sergej Kreso i Gabi Babić, direktorka festivala goEast – Festivala centralno i istočno-evropskog filma u Vizbadenu.

Najbolji hrvatski film u programu kockice je „Onda vidim Tanju“ Juraja Lerotića, odlučio je žiri u sastavu režiser Uroš Živanović, direktor fotografije Mirko Pivčević i režiser Hisejin Tabak.

Na ovogodišnjem, osmom po redu ZFF-u koji je trajao od 17. do 23. oktobra, prikazano je ukupno 95 filmova iz 30 zemalja sveta, među ostalim i iz Srbije.

Povezana vest:  CINEPLEXX BIG BEOGRAD ZA DVA DANA STIŽE NA KARABURMU

Za nagrade Zlatna kolica po kategorijama se takmičilo 11 dugih, 10 kratkih i 16 dokumentarnih filmova u glavnom programu i 11 kratkih hrvatskih filmova u programu Kockice, dok su ostali filmovi bili prikazani u više popratnih programa.

U glavnom programu bili su i srpski dugometražni igrani film „Tilva Roš“ Nikole Ležaića i dokumentarni film „Zvezda je rođena“ Vanje Kovačević koji su naišli na dobar prijem kod publike.

U kraćoj izjavi za Tanjug, direktor festivala Boris T, Matić izrazio je posebno zadovoljstvo programom „Protest“ i gostovanjem Srđe Popovića iz Otpora čije je predavanje održano u dupke punoj dvorani.

Povezana vest:  Filmovi distributerske kuće Tuck na 40. FEST-u!

„Kada sam preko režisera Srđana Golubovića nastojao dobiti nekog iz Otpora, nisam se setio da će se to desiti 15 dana od godišnjice skidanja Miloševića s vlasti“, rekao je Matić

„Bila je to prilika da zagrebački aktivisti nauče od nešto ljudi koji su prošli teže stvari nego što je borba za očuvanje Varšavske ulice u Zagrebu“, zaključio je Matić.

U Varšavskoj ulici, u pešačkog zoni u strogom centru Zagreba gradi se ulaz u garažu pošto proletos aktivnisti nisu uspeli da spreče početak radova.