roman_polanski3Polanski u trci za Evropske filmske nagrade

 

Samo nekoliko meseci nakon što je izbegao ekstradiciju u SAD na osnovu optužnice iz 1977. za seksualni odnos sa maloletnicom, Roman Polanski našao se među nominovanima za Evropske filmske nagrade.

Kako je preneo BiBiSi, njegov najnoviji film „Pisac iz senke“ (The Ghost Writer), nominovan je u sedam kategorija, između ostalih za najbolji film, najbolju režiju i najbolju glavnu mušku ulogu za interpretaciju škotskog glumca Juana Makgregora.

Povezana vest:  "ZOOTROPOLIS – GRAD ŽIVOTINJA" PREMIJERNO 28. FEBRUARA U BIOSKOPU CINEPLEXX DELTA CITY

Zasnovan na romanu Roberta Harisa, „Pisac iz senke“ je priča o novinaru kojeg bivši britanski premijer angažuje da napiše njegove memoare.

Ostali filmovi koji konkurišu za glavnu nagradu su „Med“ turskog reditelja Semiha Kaplanoglua, „O ljudima i bogovima“ Francuza Gzavijea Bovoaa, „Liban“ Izraelca Samuela Maoza, „Soul Kitćen“ nemačkog reditelja turskog porekla Fatiha Akina i „Tajna u njihovom očima“ Argentinca Huana Hozea Kampanelje, ovogodišnji dobitnik Oskara za najbolji strani film.

Povezana vest:  Džulijana Mur u filmu po knjizi Baukov šegrt

Antiratna drama „Liban“, dobitnik prošlogodišnjeg Zlatnog lava u Veneciji, ima pet, a „Med“, osvajač Zlatnog medveda u Berlinu, tri nominacije.

Nagrada za životno delo ove godine biće uručena libanskom filmskom kompozitoru Gabrijelu Jaredu.

Osnovane 1989. godine da bi podstakle razvoj filma na starom kontinentu, Evropske filmske nagrade se tradicionalno uručuju u Berlinu, ali se u poslednjih nekoliko godina svečanost selila u druge gradove. Tako je 2009. svečanost bila organizovana u Bohumu i Esenu, u Nemačkoj, a ove godine će to biti u Talinu, glavnom gradu Estonije.

Povezana vest:  Tom Henks će biti Istvudov "Sali"