Jubilarni dvadeset i peti Festival evropskog filma Palić otvoriće na fantastičnoj Letnjoj pozornici u subotu uveče Dušan Kovačević, koji će tom prilikom i formalno preuzeti dužnost predsednika Saveta Festivala od Mire Banjac.

Tom prilikom obratiće se i pokrajinski premijer Igor Mirović, kao i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Publika će biti u prilici da pogleda i slike iz porodičnog albuma Festivala od 1993. do 2017. godine i da pozdravi reditelja filma Styx Volfganga Fišera, gosta Festivala.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja, koja će početi u 21 čas, biće predstavljen Internacionalni žiri Festivala koji će raditi u sastavu: Ildiko Enjedi, mađarska rediteljka, francuski glumac Ibrahim Koma, litvanska producentkinja Ieva Norviliene, holandski reditelj Marinus Grothof i srpska glumica Nataša Ninković. Žiri će najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa dodeliti nagrade “Zlatni toranj” za najbolji film i “Palićki toranj” za najbolju režiju.

Biće takođe predstavljen FEDEORA žiri u sastavu Kjara Spanjoli Gabardi (Italija), dr Maja Bogojević (Crna Gora) i Pavlina Jeleva (Bugarska), koji će dodeliti nagrade za selekciju “Paralele i sudari”, kao i Međunarodni žiri kritike (FIPRESCI) čiji su članovi: Nina Sputnitsakaja (Rusija), Masimo Leki (Italija) i Tonči Valentić (Hrvatska).

Nakon toga, program Festivala otvoriće van konkurencije italijanski film Srećan kao Lazaro Alis Ročvočer, dobitnice nagrade za najbolji scenario ove godine u Kanu. Ovaj film priča o prijateljstvu dva mladića – Lazara, seljaka naizgled prostodušnog zbog svoje dobrote, i Tancredia, plemića opterećenog sopstvenom maštom. Posle njega uslediće višenagrađeni nemački film Styx Volfganga Fišera, okeanska alegorija o odgovornosti pojedinca u suočavanju sa migrantskom krizom.

Povezana vest:  OASIS na velikom platnu Cineplexx bioskopa

Dobitnicima Radetu Šerbedžiji i Brajanu Koksu, nagrada „Aleksandar Lifka“, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskom filmu, biće uručena tokom festivala i to Radetu Šerbedžiji 15. jula, a Brajanu Koksu 16. jula.

Glavni takmičarski program 25. Festivala evropskog filma Palić predstaviće 14 izuzetnih filmskih ostvarenja, koja su osvajala značajne nagrade na velikim festivalima, ali i privukla pažnju publike širom Evrope. Pored pomenutog nemačkog filma Styx, tu je i belgijsko ostvarenje Devojka o 15-godišnjoj Lari u telu muškarca sa snom da postane balerina. Film je dobio nagrade na Festivalu u Kanu, među njima i Zlatnu kameru, “Queer” palmu i FIPRESCI nagradu selekcije “Un Certain Regard”. Zatim beloruski Kristal rediteljke Darje Žuk i švedski film Nekretnine o 68–godišnjoj Nojet koja nasleđuje stambenu zgradu u centru Stokholma, međutim, ono što se činilo kao laka zarada ispada prokletstvo. Novi film makedonskog reditelja Vladimira Blaževskog Godina majmuna je meka politička satira o čudnovatom prijateljstvu između usamljenog majmuna i upravnika zoološkog vrta, u naopakom svetu tranzicije viđene očima šimpanze kome polazi za rukom da pobegne iz zoološkog vrta i time postane prkosni heroj na sumornom Balkanu. Ljubavna priča između dve romkinje, španski film Karmen i Lola na repertoaru je u utorak, 17. jula, nakon čega sledi francuska priča U ratu o radnicima u borbi protiv zatvaranja fabrike. Narednog dana na programu su dobitnik nagrade “Un certain Regard” Granica švedsko-danske produkcije o pograničnoj policajki koja razvija čudne simpatije prema osumnjičenom i norveški film Uteja – 22. jul o tinejdžerki koja se bori da preživi i pronađe svoju mlađu sestru tokom terorističkog masakra u političkom letnjem kampu. Tu su i danski Cutterhead, zatim mađarski Genezis o malom Romu, čije se detinjstvo prekida kada iznenada u brutalnom napadu gubi svoju porodicu, kao i najnoviji film najznačajnijeg nemačkog reditelja Kristijana Pecolda Tranzit, o junaku koji posle nemačke okupacije Francuske, pokušava da pobegne iz Pariza, preuzimajući identitet mrvog pisca. Na granici između realnosti i fantastike je film van konkurencije Bez dodira Adine Pintilije, dobitnice Zlatnog medveda u Berlinu, koji će i zatvoriti festival.

Povezana vest:  Povučen nalog za hapšenje Lindsi Lohan

Očekuje nas eklektična i stimulativna slika Centralne i Istočne Evrope kroz 14 zanimljivih filmova u selekciji “Paralele i sudari”, kao i trideset hrabrih i izazovnih ostvarenja u programu “Mladi duh Evrope”.

Publika će zasigurno uživati u izvanrednim dokumentarnim filmovima sa snažnom porukom koji će biti prikazani u okviru selekcije “Ekološki dokumentarci”!

Nagrada “Underground Spirit” 25. Festivala otići će u ruke rediteljskom dvojcu Tica Kovi i Rajnar Frimel. Uspostavljena 2008. godine, ova nagrada dodeljuje se za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku stvaranu izvan dominantnih tokova filmske industrije.

Povezana vest:  Mickey Rourke u vezi s Megan Fox

Prateći program obuhvata izložbu o Mileni Dravić, nekadašnjoj dugogodišnjoj predsednici Saveta Festivala, koja će biti otvorena 17. jula, predstavu „Kad je Sombor bio Holivud“ o pioniru filma Ernestu Bošnjaku, promociju dopunjenog izdanja knjige Nebojše Popovića „Dodir večnosti“, o dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“. O novim laureatima pisao je stalni saradnik Festivala Ivan Aranđelović.

U planu su i okrugli stolovi, radionice, master klasovi, koncerti, a na radost festivalske publike jedan od njih održaće harizmatični Rade Šerbedžija 15. jula na Sceni Jadran Narodnog pozorišta u Subotici, sa početkom u 22 sata.

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić, biće održan od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici i prikazaće stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Crnomorska regija u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitnicima nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Klasici na trgu, Best of Europe 2017, selekcija filmova sa festivala „Žigmond Vilmoš“ iz Segedina i Palić u Beogradu.