Film „Kralj Petar Prvi“ premijerno će biti prikazan sutra, 5. decembra, u Beogradu u Velikoj sali Sava centra i Kombank dvorani, a zbog velikog interesovanja film će iste večeri imati jednu projekciju i u biskopu „Cineplexx“ u TC Ušće.

Lazar Ristovski, glavni producent i glumac, je rekao da su ova uloga, kao i ceo film, po mnogo čemu za njega najvažniji u životu.

– Film “Kralj Petar Prvi” će, siguran sam, postati bukvar iz koga će se učiti patriotizam, ljubav prema prijateljima, a i rediteljski zanat. Ovo je, možda, i moj poslednji film i siguran sam da će on biti upamćen po mnogo čemu, a najviše po kvalitetu, kazao je Lazar Ristovski.

Povezana vest:  "Paradi" i filmu o Marini Abramovič prva nagrada publike

Glumačku ekipu, pored jednog od naših najboljih glumaca, Lazara Ristovskog, koga ćemo gledati u glavnoj ulozi kralja Petra Prvog, čine i mladi Milan Kolak u liku dobrovoljca Marinka Spasojevića, glavnu žensku ulogu tumači Danica Ristovski u liku Makrene Spasojević, Aleksandar Vučković tumači lik mladog regenta Aleksandra, dečak Ivan Vujić igra Momčila Gavrića, najmlađeg oficira u Prvom svetskom ratu, Radovan Raša Vujović seljaka Životu, mladi Marko Todorović igra princa Đorđa, a uloge u filmu još tumače i Branko Jerinić, Pavle Jerinić, Svetozar Cvetković, Goran Šušljik, Tihomir Arsić, Slobodan Ćustić, Tanasije Uzunović, Marko Baćović, Ljubiša Savanović, Nebojša Kundačina i mnogi drugi.

Povezana vest:  „Cineplexx“ i Delta Fondacija obezbedili deci bez roditeljskog staranja razonodu za 26. maj

Filmska ekipa, koju je činilo preko 100 glumaca i 7000 statista, snimala je više od šest meseci, sa ukupno 110 snimajućih dana, od 17. marta, na mnogim autentičnim lokacijama i objektima po čitavoj Srbiji, na Staroj planini, Knjaževcu, Valjevu,  Krupnju, Soko gradu, Beogradu, Somboru, Pančevu, Kosmaju, Sremskim Karlovcima, i na Krfu.

Reditelj Petar Ristovski je u ovaj film ušao sa veoma visokim umetničkim i produkcijskim zahtevima. Zbog lika samog kralja Petra koji je bio veoma vezan za svoj narod, reditelj je i ostalim istorijskim ličnostima u filmu prilazio kao običnim ljudima, jer, prema njegovim rečima, samo tako je mogao da ih uzdigne u mit. U filmu se, pored lika kralja Petra Prvog, pojavljuju i Petar Bojović, Stepa Stepanović, Nikola Pašić, vojvoda Putnik. Pored najpoštovanijih oficira iz ovog perioda srpske istorije, ravnopravne uloge su dodeljene ratnicima i običnim ljudima iz naroda kroz čiju se vizuru većinski pripoveda priča ove istorijske drame.

Povezana vest:  „Jorgovani “ Siniše Cvetića i Davida Jakovljevića u Glavnom takmičarskom programu 52. FEST-a

Istorijska drama “Kralj Petar Prvi” će se nakon Beograda prikazivati u svim većim gradovima Srbije.