Četvrti Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF), koji se pod sloganom “Ovde!” održava od 3. do 6. decembra, sinoć su u Domu kulture Gračanica svečano otvorili direktor i selektor Festivala Miroslav Mogorović i glumac Milan Marić.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo, zahvajujući opremi postavljenoj u Domu kulture Gračanica, po prvi put u mogućnosti da publici predstavimo najaktuelnija festivalska ostvarenja iz celog sveta. Kada smo osnovali festival jedna od ideja je i bila da se u našim sredinama na Kosovu i Metohiji obezbede elementarni tehnički uslovi za bioskopske projekcije. Očuvanje kulturnog identiteta je važan zadatak svakoga društva, a mi smo se tokom prethodne tri godine uverili da zaista postoji potreba publike za bogatijom i širom kulturnom ponudom. Naša želja je da 5. izdanje Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala dogodine prikažemo i u drugim sredinama na Kosovu i Metohiji, a ne samo u Gračanici“, izjavio je sinoć Miroslav Mogorović.

Kao gost Festivala, Milan Marić je rekao: “Mislim da je negovanje kulture u svakom trenutku važno. Dužnost umetnosti je da postavlja pitanja, nudi odgovore, ne da presuđuje. Drago mi je da „Dovlatov“ nastavlja svoj festivalski život i vrlo rado ga pratim na festivalima, kad god mi to obaveze dopuštaju.“

Odmah nakon svečanog otvaranja publika Doma kulture Gračanica, imala je priliku da pogleda upravo film “Dovlatov” ruskog reditelja Alekseja Germana mlađeg, koji je ove godine na Berlinalu nagrađen Srebrnim medvedom za izuzetni umetnički doprinos, i dobio odlične kritike u svetu. Naslovnu ulogu Sergeja Dovlatova u filmu tumači fantastični Milan Marić koji je “Dovlatova”, nastalog u rusko-poljsko-srpskoj koprodukciji opisao kao film o odlukama, o hrabrosti, o mogućnostima i nemogućnostima, o borbi etike i realnosti, o ljubavi, o slobodi, te o jednom specifičnom čoveku u specifičnom vremenu, o principima, i o neodustajanju.

Povezana vest:  Pokrenite se uz „Plesnu terapiju“ - od danas u bioskopima

Četvrti Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival se održava u organizaciji Evropskog kulturnog foruma i Doma kulture Gračanica, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Za četiri dana festivala, biće prikazano 14 filmova. Publiku očekuju srpska ostvarenja najnovije produkcije, ali i evropski filmovi koji su ove godine obeležili filmske festivale u Berlinu, Kanu, Veneciji i San Sebastijanu.

Danas najmlađu publiku u prvom delu programa očekuju dva zanimljiva ostvarenja: komedija „Aladin 2“ (15h) i jedan od najboljih domaćih filmova za decu dugi niz godina unazad – film „Zlogonje“ Raška Miljkovića (17). Nakon toga biće prikazan „Suton“ Lasla Nemeša (18.45), reditelja beskompromisnog i veoma cenjenog filma „Saulov sin“, koji je na festivalu u Veneciji ove godine dobio Nagradu FIPRESCI Međunarodnog udruženja kritičara. Od 21 biće prikazana francusko-špansko-italijanska koprodukcija „Svi znaju“ koja je otvorila ove godine Kanski filmski festival.

Programska satnica za sutra i prekosutra

Sreda, 5. decembar

15.00         – FANTASTIČAN DAN NA PLANETI ZEMLJI          (Peter Webber, 95 min)

Povezana vest:  Objavljen novi poster za Koriolan Ralfa Fajnsa

16.30 – TIHI KUTAK HRISTOV (RadislavJevrić, 30 min)

17.00         – ZASPANKA ZA VOJNIKE (Predrag Antonijević, 121 min)

19.00         – SREĆAN KAO LAZARO (Alice Rohrwacher,         125 min)

21.00         – KRADLJIVCI (Hirokazu Kore-Eda, 121 min)

 

Četvrtak, 6. decembar

15.00 – BELA I SEBASTIJAN – NAJBOLJI PRIJATELJI (Clovis Cornillac, 97 min)

17.00         – JUŽNI VETAR (Miloš Avramović, 124 min)

19.00 – ŽIVOT MEĐU ZVEZDAMA (Claire Denis, 110 min)

21.00         – FILM IZNENAĐENJA

Ulaznice se po ceni od 200 dinara za pojedinačne projekcije mogu kupiti na blagajni Doma kulture Gračanica.

Dokumentarac „Fantastičan dan na planeti Zemlji“, prikazuje čudesno dvadesetčetvoročasovno putovanje Sunca oko neverovatne planete koju nazivamo svojim domom. U okviru domaćeg programa biće prikazan i tridestominutni dokumentarno-igrani film „Tihi kutak Hristov“ Radislava Jevrića u kojem igraju Radivoje Raša Bukvić, Nebojša Glogovac, Kristina Stevović, Lazar Šćekić, Vuk Bundalo, Sloboda Mićalović i drugi. Tu je zatim i aktuelno ostvarenje Predraga Antonijevića „Zaspanka za vojnike“, inspirativna priča o vojnicima jedne tobdžijske baterije u Prvom svetskom ratu koji su kao i stotine hiljada drugih učinili da slava srpske vojske postane besmrtna. Film koji je osvojio ove godine Nagradu Kanskog festival za najbolji scenario „Srećan kao Lazaro“ takođe će biti prikazan u Domu kulture Gračanica. Kao šlag na torti publiku sutra u Gračanici očekuje japanska drama „Kradljivci“ režisera Hirokazua Kore-Ede, koja je ove godine dobila Zlatnu palmu na 71. Kanskom festivalu.

Povezana vest:  Nastavak Ričijevog 'Šerlok Holmsa' u decembru

U četvrtak program otvara divna priča „Bela i Sebastijan – najbolji prijatelji“. Ukoliko ste voleli ,,Lesi se vraća kući”, ovaj francuski film oduševiće vas svojom toplinom i lepotom prikazanih pejzaža, kao i pričom o jednom divnom prijateljstvu. Publiku očekuje i hit ostvarenje „Južni vetar“, koje je do sad pogledalo više od 600.000 ljudi. Monte je samo jedan od nekoliko osuđenika na smrt koji u filmu „Život među zvezdama“ dobijaju šansu da umesto izvršenja kazne odu u samoubilačku misiju u svemir, kako bi prikupljali energiju iz crne rupe. O ovom ostvarenju Kler Denis igraju Robert Patison, Žulijet Binoš i Andre Bendžamin.

Program 4. Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala zatvoriće film iznenađenja!

Nakon prva tri uspešna i posećena izdanja u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu KMMFF, čiji je glavni cilj podizanje kulturne svesti i jačanje kulturne ponude u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, biće kao i prethodne godine održan u Gračanici.

KMMFF je zamišljen kao Međunarodni filmski festival sa akcentom na promociji evropske ali i srpske kinematografije i kulture. Festival, koristeći film kаo izrаžаjno sredstvo dostupno širokom аuditorijumu je tu dа podseti nа univerzаlne vrednosti, prvenstveno nа principe zаjedništvа, ravnopravnosti i solidаrnosti, ali i da ukaže na neophodnost očuvаnjа kulture na Kosovu i Metohiji, kao krucijalnog segmenta jednog društva.