Američki komičar Kevin Hart odustao je danas od uloge voditelja na ceremoniji dodele Oskara samo dva dana po imenovanju zbog reakcija na njegove stare homofobične tvitove.

Hart je na Tviteru napisao da se povlači jer ne želi da skreće pažnju sa Oskara. „Iskreno se izvinjavam LGBTQ zajednici zbog neosetljivih reči iz moje prošlosti“, naveo je on.

On se povukao oko sat vremena nakon što je odbio da se izvini zbog tvitova koji su vraćeni u prvi plan pošto je u utorak najavljen kao voditelj dodele Oskara.

U snimku objavljenom na Instagramu, Hart je naveo da su mu iz Akademije filmskih umetnosti i nauka, koja dodeljuje najprestižnije filmske nagrade, dali ultimatum da se izvini ili će „biti primorani da nadju drugog voditelja“.

Povezana vest:  Selekcije Novi evropski dokumentarni film i Eco Dox na 29. Festivalu evropskog filma Palić

„Izabrao sam da se ne izvinim. Razlog je to što sam se time bavio nekoliko puta“, naveo je komičar.

Akademija još nije komentarisala.

Hart je u medjuvremenu obrisao neke od tvitova, najvećim delom napisanih izmedju 2009. i 2011. Ipak, oni su već bili slikani i rašireni na internetu. „Ako moj sin dodje kući i pokuša da se igra s ćerkinom kućom za lutke razbiću mu je o glavu i reći ‘prestani, to je gej'“, piše u jednom od izbrisanih tvitova iz 2011.

On je juče putem Instagrama poručio kritičarima da „prestanu da budu negativni“ oko njegovih ranijih komentara.

Povezana vest:  Stiven Doldri sprema adaptaciju romana "Trash"

„Imam skoro 40 godina. Ako ne verujete da se ljudi menjaju, rastu, sazrevaju, ne znam šta da vam kažem“, naveo je Hart uz dodatak „Volim sve“.

Hartovi stavovi o homoseksualnosti su bili ustaljeni deo njegovih stend ap nastupa. U jednom od njih je 2010. rekao da mu je „jedan od najvećih strahova“ da mu sin „izraste u geja“.

Aktivistička grupa za LGBTQ prava GLAAD je juče saopštila da se obratila Akademiji, televizijskoj kući ABC i Hartovim predstavnicima da bi „razgovarali o Kevinovoj anti-LGBTQ retorici i prošlosti“.

Komičar i glumac Bili Ajhner je rekao da bi „jednostavno, istinsko izvinjenje koje bi pkazalo bilo kakvo razumevanje ili kajanje bilo tako jednostavno“.

Povezana vest:  Tradicionalna filmska akcija "Best of 2021" od 27. januara do 02. februara u Kombank dvorani i Cine grandu

Ovo nije prvi put da voditelj Oskara bude promenjen zbog izjava o LGBT zajednici. Pred dodelu Oskara 2012. producent Bret Ratner se povukao par dana nakon što je na prikazivanju filma koristio uvredljive reči. Nedugo potom se povukao i drugi planirani voditelj, glumac Edi Marfi.

Te godine je uskočio oprobani voditelj, glumac Bili Kristal, kome je to bio osmi put da vodi ceremoniju. Ovog puta su veoma glasne špekulacije da gotovo niko u Holivudu ne želi taj posao.

Akademija je pomerila ceremoniju dodele Oskara na 24. februar, što producentima ne daje mnogo vremena da pronadju zamenu za Kevina Harta.