Filmska biografija bivšeg američkog potpredsednika Dika Čejnija „Vice“ u režiji Adama Mekeja ove godine je favorit sa šest nominacija.

Po pet nominacija dobila su ostvarenja „A star is Born“ u režiji Bredlija Kupera koji igra i glavnu ulogu, drama „Green Book“ i istorijski film „The Favourite“.

Po četiri nominacije dobili su filmovi „BlacK Klansman“, reditelja Spajka Lija, ostvarenje inspirisano ulogom crnog policajca koji se inflintrirao u Kju Kluks Klan, i „Povratak Meri Popins“ s Emili Blant u glavnoj ulozi.

Povezana vest:  Zlatna palma turskom filmu Zimski san

Filmski stručnjaci smatraju da će trka biti najviše izmedju filmova „Vice“ u kojem je Kristijan Bejl skoro neprepoznatljiv u ulozi Čejnija, i „A Star is Born“ s Kuperom i Lejdi Gagom u glavnim ulogama.

Iako do poslednje trenutka traje neizvesnost o dobitnicima Zlatnog globusa, mnogi smatraju da će u kategoriji najboljeg stranog filma nagradu dobiti ostvarenje „Rim“ (Roma) meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona, dobitnika Oskara 2014. za film „Gravitacija“.

Povezana vest:  Džulija Stajls u mračnoj komediji

Ove godine se uvodi nova nagrada „Karol Bernet“ za životno delo na televiziji. Prva nagrada će biti dodeljena Karol Bernet (85), petostrukoj dobitnici Zlatnog Globusa.

Glumac Džef Bridžis ovogodišnji je dobitnik nagrade „Sesil B. Demil“, koja se tradicionalno uručuje na dodeli nagrada Zlatni globus.

Ceremonija 76. dodele Zlatnog globusa će biti održana u nedelju uveče po lokalnom vremenu u hotelu Hilton u četvrti Beverli hils u Los Andjelesu. Domaćini dodele su glumci Sandra Oh i Endi Samberg.

Povezana vest:  POGLEDAJTE PRVI TREJLER ZA FILM "MUMIJA"

Zlatni globus, američka filmska nagrada koju od 1944. godine dodeljuje Holivudsko udruženje stranih novinara (HFPA), često je pokazatelj koji će filmovi biti nagradjeni prestižnim Oskarom.  Ovogodišnja, 91. dodela Oskara biće održana 24. februara.