16 FAF plakatGlumica Nada Šargin otvorila FAF

 

Glumica Nada Šargin svečano je u utorak uveče u beogradskom Sava centru otvorila 16. Festival autorskog filma (FAF), gde je prve festivalske večeri prikazan film „Beli, beli svet – rudarska opera“ reditelja Olega Novkovića.

Šarginova je rekla da joj je čast da otvori festival na kome ima domaću premijeru film Novkovića i scenaristkinje Milene Marković.

-Slogan festivala gasi: ‘Sloboda skupo košta’. Ja vam svima želim da bez zbira na tu činjenicu ostvarite i sačuvate tu slobodu – istakla je glumica poznata po filmovima „Nije kraj“ i „Žena sa slomljenim nosem“.

Na otvaranju je govorio i filmski reditelj i predsednik Saveta festivala Srdan Golubović, koji je istakao da je „za ovih 15 godina FAF postao jedna od najznačnih kulturnih manifestacija u zemlji, a za neke od nas i najznačanija“.

Povezana vest:  Tajler Peri snima romantičnu dramu

-FAF nikad nije patio od lažnog glamura i crvenog tepiha, niti je slepo sledio svetske festivalske trendove. Uspeo je da ostane dosledan sopstvenom duhu, da istražuje i bude posvećen publici koja voli umetnički film – rekao je Golubović.

Film „Beli, beli svet“ u avgustu je premijerno prikazan na Internacionalnom filmskom festivalu u Lokarnu, gde je osvojio nagradu za umetnički film „Art Cinema Award“ i nagradu Jasni Đuričić za najbolju glumicu, a takođe je i pobednik 20. Festivala istočnoevropskog filma u Kotbusu. U filmu igraju i Uliks Fehmiju, Hana Selimović, Nebojša Glogovac, Boris Isaković, Milica Mihajlović, Marko Janketić, Meto Jovanovski i drugi.

Povezana vest:  Zli poručnik: Nju Orleans (2009)

Festival autorskog filma održava se do 7. decembra u Beogradu, a u glavnom programu biće prikazano 18 filmova, od kojih se 14 takmiči za gran pri „Aleksandar Saša Petrović“.

Žiri koji će odlučivati o nagradama čine hrvatski reditelj Zvonimir Jurić, beogradski reditelj Vladimir Perišić i islandski glumac Tomas Lemarquis.

Odluka žirija biće saopštena 7. decembra, a na Festivalu autorskog filma biće dodeljene i nagrade srpskog ogranka FIPRESCI, kao i povelja Filmskih umetnika Srbije.

Na festivalu će biti prikazan ovogodišnji kanski pobednik, film „Ujka Bunmi koji može da se seti svojih prethodnih života“ tajlandskog reditelja Apičarponga Verasetakula, kao i najbolji debitantski film Kana „Prestupna godina“ Majkla Rouva i film najboljeg kanskog reditelja Metjua Almarika „Na turneji“.

Povezana vest:  Bred Pit: Sa Anđelinom Džoli sam zadovoljan čovek

Najavljeno je i poslednje ostvarenje Žan-Lika Godara „Socijalizam“, kao i komedija inspirisana radom braće Koen „Žena, pištolj i rezanci“ koju je režirao Žang Jimou, autor filmova „Kuća letećih bodeža“ i „Heroj“.

U glavnom programu su i filmovi „Kaboom“ koji je u Kanu ove godine nagrađen novoustanovljenom nagradom „Queer Palm“, „Guma“ francusko di-džeja i reditelja Kventina Dupijea, kao i „Izmišljene ljubavi“ Ksavijea Dolana.

U Muzeju Kinoteke biće prikazani prateći programi „Anarhizam i film“ i „Planeta Zemlja – poslednji izazov“, a u Kulturnom centru „Grad“ programi „Novi turski film“ i „Debitanti autorskog filma“.

Festival autorskog filma osnovan je 1994. godine, a održava se uz podršku Ministarstva kulture Srbije i Sekretarijata za kulturu Beograda.