Jugoslovenska kinoteka će od 12. do 17. marta biti mesto susreta snimetelja iz celog sveta, tokom trajanja godišnje Internacionalne skupštine federacije direktora fotografije (IMAGO), čiji je domaćin Srpska asocijacija snimatelja (SAS), predvođena predsednikom Predragom Bambićem. Pomenuta konferencija i program odvijaće se zahvaljujući i sveobuhvatnoj podršci i pomoći Filmskog centra Srbije.

Među brojnim uvaženim gostima ovom prilikom biće i značajna imena u domenu filmskih snimatelja, kao što su velikan Ed Lehman (snimatelj brojnih filmova u režiji Toda Hejnsa, Toda Soldonca, Lerija Klarka, Sofije Kopoe, Pola Šredera, Stivena Soderberga, Mire Nair…  – Kerol, Daleko od raja, Ken Park, Virgin Suicides, Erik Brkovič, Englez, Fatalna nesanica, Misisipi Masala…), Jurij Klimenko (direktor fotografije zapaženih ruskih filmova – Teško je biti Bog, Kraj pruge, Šetnja, Matilda),Tomas V. Kienast, direktor fotografije filma 3 dana Kibernu, nedavno prikazanom i u sklopu FEST-a 2019, Andraš Nađ, koji je snimio brojne uspešne i hvaljene recentne mađarske filmove, ali i našeg Beogradskog fantoma u režiji Jovana Todorovića, Danijele Nanuci, koji je sarađivao sa Hodorovskim, Brasom, Skolom, Viskontijem, Bolnjinom…, te Dejvid Stamp, Nina Kelgren, snimateljka mnogonagrađivanog velškog filma Solomon  & Genor…

IMAGO kao udruženje, koje za cilj ima da promoviše umetnost kinematografije na međunarodnom nivou, obuhvata 53 međunarodna društva i ima 4300 članova – profesionalnih snimatelja, iz svih krajeva sveta. Na godišnjoj skupštinama nagrade se dodeljuju za najkreativnije snimateljske radove u više kategorija u konkurenciji filmova iz 53 zemlje.

Povezana vest:  Filmom “Vizija leptira” Maksima Nakonečnija otvoren program “Paralele i sudari” na 29. Festivalu evropskog filma Palić

Ovogodišnja dodela nagrada kao centralni događaj skupa u Beogradu održaće se 16. marta od 18 sati na posebnoj svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci. U konkurenciji za nagrade našlo se 39 igranih filmova, 26 televizijskih serija, 31 dokumentarni film, 28 studenstkih filmova i 18 dugometražnih filmova u kategoriji mladi snimatelji. Za ocenjivanje najboljih filmova iz svake kategorije uključeno je 60 članova žirija IMAGO društva, kao i svi predsednici društva koji će izabrati pobednika kategorije Mladi filmski snimatelj.

Među nominovanima za ovogodišnje nagrade IMAGO, nagrade za postignuća na polju snimateljskog rada, su i dva mlada filmska snimatelja iz Srbije –Mikša Anđelić za snimateljski doprinos filmu Zlogonje Raška Miljkovića, i Igor Lazić za snimateljski rad u kratkom studentskom igranom filmu Mogu sam u režiji Nikole Polića.

Povezana vest:  Premijera filma "Frankenvini" 9. januara u "Koloseju"

Osim esnafskih susreta, godišnje skupštine i razmene iskustava, ovu konferenciju osnažiće i bogat propratni program koji obuhvata otvaranje izložbe fotografija Sukija Medenčevića pod nazivom Prozori u svet, prozori u dušu (13. marta u 18 sati), kao i dan kasnije (14. marta u 18 sati), promocija knjige poznatog sarajevskog snimatelja Mustafe Mustafića Miris filmske trake, u kojoj piše o svom životu i profesiji.

Povezana vest:  Zak Snajder snima film o Avganistanu