Francuski blokbaster, komedija Ceo svet je tvoj (Le monde est à toi) prikazana nedavno na beogradskom  FEST-u, od 21. marta prikazuje se u bioskopima širom Srbije. U ovom filmu, koji mnogi porede sa kultnim „Dve čađave dvocevke“, glavne uloge tumače zvezde evropskog filma: Vincent Casel, Isabelle Adjani, Karim Leklou. Film je prikazan na Kanskom festivalu i bavi se sudbinom sitnog kriminalca koji sanja o drugačijem životu ali ne može da ga priušti. Da bi pobegao od svog okruženja, on mora da prihvati još jedan poslednji posao koji uključuje Španiju, drogu, Iluminate i dominantnu majku.

Povezana vest:  Omiljeni antiheroj trčao na Beogradskom maratonu

Ova francuska komedija dobila je brojne pozitivne kritike, među kojima su „Indie Wire“ („brilijantna komedija koju Gaj Riči nikad nije uradio“), „Hollywood Reporter“ („akciona komedija koja podseća na rane radove Tarantina i Gaja Ričija“), „Variety“  („krimi saga u duhu Tarantinovih filmova“).

 Fransoa je sitni kriminalac koji ima svoj san: da postane ekskluzivni distributer sladoleda firme Mister Friz u zemljama Severna Afrika, tj. da se oslobodi kriminala, zasnuje legalni posao i osnuje porodicu. Njegovi snovi nestaju kada shvati da je njegova dominantna majka Dani prokockala celu njegovu ušteđevinu. Da bi ponovo i brzo zaradio novac za svoje poštene planove Fransoa prihvata posao da za narko dilera iz Španije prihvati pošiljku droge od škotskog kriminalca. U tome treba da mu pomognu bivši robijaš Anri i prelepa Lamija u koju je zaljubljen. Pošto je Anri stalno u teorijama zavere, a Lamiju zanima samo besplatan put do Barselone, ništa se ne odvija po planu. Akcija prenosa droge propada i Fransoa je dodatno izgubio ogroman novac. On čini sve moguće da spase glavu i povrati novac i to na urnebesan način.

Povezana vest:  Sedmi festival Balkanima od 5. do 9. oktobra

Krimi saga po ukusu publike „Ceo svet je tvoj“ će se naći na redovnom repertoaru domaćih bioskopa od 21. marta u distribuciji Dexin filma.