Domaća publika imala je priliku na ovogodišnjem FEST-u da vidi dramu nagrađivanog poljskog reditelja Pavela Pavlikovskog, u osnovi čijeg scenarija je priča o burnom i nemogućem zajedničkom životu njegovih roditelja.
Pavlikovski, koji je na Kanskom festivalu 2018. godine proglašen za najboljeg reditelja, želeo je, kako kaže da napravi film koji bi on i emotivno i vizuelno, kao gledalac voleo da vidi.
Film „Hladni rat“ prati strastvenu ljubavnu priču između dvoje ljudi kojima umetnost i folklor, osim ljubavi, pričinjavaju još jedno zadovoljstvo. Pedesetih godina prošlog veka, u vremenima kada se u Evropi još uvek osećaju posledice razarajućeg svetskog rata, džez pijanista Viktor (Tomasz Kot) i mlada Zule (Joanna Kulig) ne uspevaju da održe svoju ljubav, ali njihov različiti temperament, kao i socijalno poreklo učiniće i druge lokacije poput Berlina, Pariza, Jugoslavije – tesnim za njihovu strast.
To je ta vrsta ljubavi. Dobro je dok su zajedno, a onda se sve sruši i ne može da opstane. Menjaju zemlje, partnere, a onda se opet sastaju. Takvi su bili moji roditelji,“ rekao je reditelj Pavel Pavlikovski u jednom od intervjua dodajući „priča mojih roditelja je bila matrica za sve moje priče“Film „Hladni rat“ ušao je u najuži izbor za nagradu Oskar i poneo tri nominacije: Za najbolji strani film, Za najbolju fotografiju, Za najboljeg reditelja.

Povezana vest:  Premijera novog filma Stevana Filipovića "Pored mene" 23. septembra
Njegov predhodni film „Ida“(2013.), u kojem je Poljska i period Drugog svetskog rata takođe u fokusu scenarija, već je osvojio nagradu Oskar za najbolji strani film, a reditelj Pavel Pavlikovski time doneo svojoj zemlji prvu ovakvu prestižnu, filmsku nagradu.