Film nagrađen Srebrnim medvedom za scenario na  69.  filmskom festivalu u Berlinu, „Pirane“ (La paranza dei bambini), od 23. maja u bioskopima širom Srbije, kao prateći program Festivala italijanskog filma, u distribuciji Dexin Filma.

Ova krimi priča snimljena je prema romanu čuvenog pisca Roberta Savijana (autora dela „Gomora“). Radnja filma „Pirane“ odvija se u Napulju 2018. i govori o grupi 15-ogodišnaka koji žele što brže da imaju novac, moć, skupu odeću, skutere i svoj sto u noćnom klubu. Sa iluzijom da uvode pravdu u svoj kraj grada, oni čine dobro kroz zlo. Nesvesni svog mladog uzrasta oni žive u ratu, a kriminalni život će ih dovesti do nepovratnog izbora: da žrtvuju ljubav i prijateljstvo.

Povezana vest:  Glumice protiv estetske hirurgije

Film je režirao Klaudio Đovanezi koji je izjavio da ovo nije prikaz događaja koji su se zaista desili, već su u središtu priče godine glavnog lika i kako se on nosi sa svojim izborom da postane kriminalac, nakon čega nema povratka. Prikazano je doba nevinosti tokom kojeg se bira šta je dobro, a šta zlo, stvarna mogućnost koja im je na dohvat ruke, da zarade novac kršeći zakon, kao i nedostatak svesti o posledicama. Radnja je smeštena u Napulj koji je, za razliku od Rima i mnogih drugih italijanskih gradova, zadržao popularne istorijske centre, čime je njegov identitet očuvan i još uvek ga nije potpuno izmenio turizam. Okrug u filmu je lik za sebe: pijaca, gužve, prodavnice, deca koja pripadaju kraju u kom su rođena i odrasla.

Povezana vest:  Počinje filmska igra za mlade, glavna nagrada putovanje na Sarajevo film festival

Snimanje je trajalo devet sedmica i snimano je hronološkim redom: prvog dana je sniman početak filma, a poslednjeg dana je snimljena poslednja scena. Niko od glumaca nije pročitao scenario ili roman po kom je napisan, zato što su morali autentično da prožive iskustva svojih likova, iz dana u dan, od početka do kraja. Nisu morali da znaju koje su posledice svojih postupaka, oni su ih proživeli: proživeli su rođenje bratstva, formiranje grupe, značaj rata, iluziju ambicije, osvajanje moći, nepovratne posledice kriminalnih postupaka, gubitak nevinosti, nemogućnost vraćanja na staro, na bezbrižno tinejdžersko doba, proživeli su poraz.

Povezana vest:  HP-ova tehnologija omogućila nastanak animirane komedije "Kruds"