Od crnogorskog reditelja Andre Martinovića stiže nam njegov prvi igrani dugometražni film „Između dana i noći“ koji će se od 6. juna naći u redovnoj bioskopskoj distribuciji.

Premijera filma bila je na Međunarodnom filmskom festivalu u Montrealu u takmičarskoj selekciji za najbolji debitantski film, dok je prvo prikazivanje u Srbiji bilo na ovogodišnjem FEST-u.

Scenario za film, u kojem se prepliću tri priče o ocu i sinu u tri vremenska razdoblja: kraj Drugog svetskog rata, vreme pada Berlinskog zida i nakon raspada Jugoslavije, napisao je sam reditelj Martinović, a film je snimljen u srpsko-crnogorskoj koprodukciji.
U svakoj od priča otac i sin će se naći u osobenim, graničnim situacijama, u kojima dolazi do preispitivanja vlastite egzistencije. Odluke koje će morati da donesu, promeniće njihove živote zauvek.

Povezana vest:  Novi rimejk Planete majmuna

Podsticaj je došao iz stvarnosti, iz priče o bezuspješnoj potrazi jednog oca za sinom koji je nestao. U daljem „kopanju“ po materijalu, nailazili smo na detalje koji prevazilaze svaku fikciju, ali i izlaze iz okvira vjerovatnosti i nužnosti. Što nije dobro ni za film ni za stvarnost,“ rekao je reditelj Martinović dodajući „Kako smo, usljed produkcijskih problema, bili prinuđeni da promijenimo strukturu filma, učinilo mi se da između tri priče u čijem su središtu otac i sin postoji neka unutrašnja veza. Važnu ulogu ima i kategorija vremena. S tim što se, rekao bih, mi ne vraćamo u prošlost, nego je ta prošlost prisutna u aktuelnom trenutku vremena u filmu. To je izraz osjećanja da prošlost nije završena.“

Povezana vest:  PostFESTum u ponedeljak, 4. marta

Film je prikazan na desetak festivala, a reditelj – ujedno i profesor podgoričkog Fakulteta vizuelnih umetnosti okupio je poznatu glumačku ekipu među kojima su: Lazar Ristovski, Tihomir Stanić, Srđan Grahovac, Marko Baćović, Dubravka Drakić, Danica Ristovski i drugi.