Novo izdanje Pulskog filmskog festivala (Pula Film Festival) počinje sutra, u subotu, 13. jula, i trajaće do 21. jula. U pitanju je 66. izdanje ovog dugovečnog i poznatog festivala.

U glavnom takmičarskom programu su i  manjinske srpske koprodukcije: „Dnevnik Diane Budisavljević“ Dane Budisavljević, „Sam samcat“ Bobe Jelčića, „Koja je ovo država“ Vinka Brešana i „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“ Predraga Ličine.

U programu hrvatskih manjinskih koprodukcija su i srpski filmovi: „Teret“ Ognjena Glavonića, „Reži“ Koste Đorđevića i „Šavovi“ Miroslava Terzića, kao i srpska manjinska koprodukcija – film „Izbrisana“ Mihe Mazzinija.

Povezana vest:  Od 5. do 15. januara bioskop „Cineplexx“ radi svakog dana od 10 časova

Osim toga, u Međunarodnom programu, u odeljku Europolis biće prikazan film „The Bra“ Velta Hajmera, ostvarenje u kome glavnu ulogu tumači Predrag Miki Manojlović, a u segmentu Popularni film i „Bela vrana“ Rejfa Fajnsa, a to je film koji je delimično sniman i u Srbiji i uz učešće naše zemlje.

U Studentskom programu naći će se i hrvatske premijere dva mlada srpska kratkometražna ostvarenja. U pitanju su „Dinosaurus“ Siniše Cvetića i „Šafarikova 19“  Lane Pavkov. Na ovogodišnjem izdanju Pulske filmske akademije učestvovaće i projekat srpskog sitkoma „Mrnjavčevići“ Anđele Lazić i Lane Radošević.

Povezana vest:  Dodatne projekcije zbog rasprodate premijere "50 nijansi"

Najavljeno je da će industrijski deo Pulskog filmskog festivala ovog jula, između ostalih posetiti Miroljub Vučković (FCS), kao i umetnički direktor Palićkog filmskog festivala i filmski producent Nenad Dukić.

Tokom trajanja festivala u Srpskom kulturnom centru u Puli biće organizovana izložba „Sonja Savić – Devojka iz grada“, priređivača Predraga Živkovića i Marije Racković, otvorena 11. jula povodom 35. godišnjice Zlatne arene koju je Sonja Savić tada dobila za ulogu u filmu „Šećerna vodica“, reditelja Svetislava Bate Prelića.

Povezana vest:  Dragan Bjelogrlić otvara Leskovaćki internacionalni festival filmske režije