Filmski autori iz Evrope na festivalu „7 veličanstvenih“ 

7 velicanstvenihFilmski autori, učesnici 6. festivala „Sedam veličanstvenih“, predstavili su danas svoja ostvarenja na konferenciji za novinare u Sava centru, a selektor Tue Stin Miler istakao je da je ponosan što je od početka deo ovog jedinstvene maniefstacije evropskih dugometražnih dokumentaraca. 
Danski filmski poslenik Miler izjavio je da je srećan zbog divne saradnje sa osnivačima – Zoranom i Svetlanom Popović iz beogradskog Centra za vizuelne komunikacije „Kvadrat“. 
-Proces selekcije je zabavan i kreativan. Gledam filmove na festivalima, a i autori mi ih šalju na DVD-u, pravim širi izbor, predlažem ga Popovićima i onda sa uzbuđenjem čekam odgovor da li im se sviđa. Kroz proces dogovaranja nastojimo da napravimo harmoničan program, u kojem je svaki film odličan, a da svi zajedno čine celinu – rekao je Miler. 
On je dodao da tragaju za filmovima koji su komunikativni, koji mogu emotivno da dirnu publiku, ali i da je nešto nauče o svetu u kojem živimo. „Pošto je i sinoć, na svečanom otvaranju 6. festivala bilo veoma mnogo gledalaca, čini se da u toj nameri i uspevamo“, zaključio je Miler. 
Popović je podsetio da je glavni kriterijum da film bude izuzetan i izrazio zadovoljstvo što su u Beograd stigla dela koja su vrlo tražena na velikim svetskim festivalima. 
Tako je film sa otvaranja – austrijsko-nemačku produkciju „Pijanomanija“ autora Lilijan Frank i Roberta Cibisa, naša publika videla pre one u Berlinu, gde će ta uzbudljiva priča o klavirštimeru Štefanu Knipferu biti prikazana u februaru. 
Gošća beogradskog festivala, montažerka tog filma Mišel Barben iz Francuske nagrađena je za svoj rad na festivalu „Dijagonale 2009“ u Gracu. 
-Snimanje je trajalo čak šest godina i na kraju sam dobila 250 sati materijala. Trebalo mi je puno vremena za montažu, ali je to bio divan posao – izjavila je ona, dodavši da je ponekad bilo i bolno, jer je morala da iseče mnogo prelepih scena. 
-Odlučili smo da odbacimo sve scene sa tehničkim detaljima i da uđemo u ljudsku suštinu našeg junaka,njegovu strast prema savrsenom zvuku.Knipfer je pravi Don Kihot akustike – rekla je ona. 
Drugi sinoć prikazani film – „Sudije“ trojice reditelja (Iv Inan, Erik Kardo i Delfin Lerisej), u belgijskoj produkciji, predstavio je Kardo. 
-Imali smo privilegiju da tokom Evropskog prvenstva 2008. uđemo u fudbalska svetilišta, u sve prostore do kojih publika i kamere inače nemaju pristup – istakao je francuski reditelj. On je objasnio da je angažovano troje autora zbog složenosti projekta, snimanog istovremeno na više mesta. 
-Pratili smo odabrane sudije tokom mesec dana, od jutra do večeri, da bismo bolje razumeli njihov svet i da bi publika na pravi način upoznala taj specifični posao. Sarađivali smo sa UEF-om, ali nismo hteli ulepšanu već realnu sliku – istakao je Kardo. 
Na festivalu će večeras biti prikazan finski film „Dnevna soba nacije“, o kojem su govorili reditelj Juka Karkainen i snimatelj J. P. Pafi. 
Pafi je rekao da je to film o običnim ljudima iz Finske u njihovim dnevnim sobama u različitim periodima života. 
Karkainen je dodao da oni pred kamerom igraju, piju, plaču, kao i u svojoj svakodnevici. -Među njima su i moji roditelji. Mami se svidela ideja, a oca nisam ni pitao. I druge likove sam poznavao od ranije, osim jednog koga smo našli preko novina. 
-Ne znam zašto su nam dozvolili da ih snimamo, očito je da su imali poverenja u nas. Mislim da to nismo izneverili, a svakakao smo im zahvalni što su podelili deo svog života sa nama – kazao je Karkainen.

Povezana vest:  Održana specijalna projekcija filma "Osvetnici - Kraj igre"