cinea_city-jun_2011

Uspešan vikend i uzbudljiva predstojeća nedelja na Cinema City festivalu!

Cinema City internacionalni filmski festival je otvoren u subotu u Novom Sadu! Uspešan vikend su obeležili svečano otvaranje, sjajna harizma Velimira Bate Živojinovića, dve domaće premijere i 10.000 posetilaca na Petrovaradinskoj tvrđavi. Narednih dana nas očekuju premijere omnibus filma Oktobar, nagrađenog ostvarenja Iznad nas je samo nebo reditelja Jana Šomburga i premijerno prikazivanje rumunskog filma Obilazica, kao i ekskluzivne prilike za razgovor sa autorima.

U subotu 18. juna otvoren je Cinema City internacionalni filmski festival, u prostoru Arena Cineplexa, u Novom Sadu. U do poslednjeg mesta ispunjenoj sali, predstavljen je ovogodišnji žiri takmičarskih selekcija, a dodeljena su i dva značajna filmska priznanja. Legendarni Velimir Bata Živojinović primio je nagradu za doprinos kinematografiji i svojim šarmom i harizmom, uz tihe i duhovite komentare, naterao publiku na smeh. Možda je bio najtiši govornik, ali je imao najglasnije ovacije i aplauz, dokazujući da ostaje miljenik domaće publike svih generacija! Posetioci su bili u prilici da pozdrave i našeg čuvenog reditelja, Srđana Karanovića, koji je uručio nagradu za doprinos evropskom filmu slavnoj poljskoj rediteljki, gošći festivala i ovogodišnjoj predsednici žirija Exit Point, Doroti Keđežavskoj.

Povezana vest:  Najgledaniji filmovi u britanskim bioskopima

Vikend na Cinema City festivalu protekao je i u znaku muzičkog otvaranja na Petrovaradinskoj tvrđavi. O tome koliko je muzička postava bila kvalitetna, koliko energije su uložili odlični bendovi, sastavi i DJ-evi najbolje govori činjenica da je program odličnom pozitivnom energijom ispratilo oko 10.000 posetilaca!

Narednih dana nas očekuje nekoliko premijera odličnih domaćih i stranih ostvarenje. U ponedeljak, 20. juna u 20.30 u Arena Cineplex bioskopu publika će moći da vidi jedan od filmova koji je izazvao veliko interesovanje u okviru Exit Point selekcije. U pitanju je ostvarenje jedne od  najaktuelnijih svetskih kinematografija – film Obilaznica, rumunskog reditelja Bogdana Apetrija. Reč je o autoru koji je korpoduciaro filmove 3 Backyards, Erika Mendelsona, dobitnika nagrade za najbolju režiju na Sandens filmskom festivalu, kao i Emigranta, rumunsko ostvarenje Florana Serbana, dobitnika Srebrnog medveda na Berlinalu. Ovoga puta u ulozi reditelja, Apetri nam donosi ostvarenje o dvadestčetvoročasovnom odsustvu iz zatvora glavne junakinje, koja se mora suočiti sa najtežim životnim izborima u samo jednom danu.

Povezana vest:  Robert Patinson je najseksepilniji muškarac na svetu po izboru magazina Glamour

Omnibus film Oktobar, kao diplomsko ostvarenje sedmoro mladih reditelja sa Fakulteta dramskih umetnosti, publika će prvi put moći da vidi u utorak, 21. juna u 20.30h u prostoru Arena Cineplexa. Rasprodata projekcija govori o tome da su ovi mladi autori, koji su deo festivalske platforme CINEMA NOW, izazvali veliko interesovanje kod publike. “Nadamo se da će ovo biti iskren i uzbudljiv pogled na svet u kom živimo. Pričamo o stvarima koje nas zanimaju, na način koji nas zanima“ reči su autora Oktobra Milice Tomović, Ognjena Isailovića, Ognjena Glavonića, Damira Romanova, Daneta Komljena, Senke Domanović i Ivana Pecikoze.

Nagrađeno na ovogodišnjem Berlinalu, odlično debitantsko ostvarenje reditelja Jana Šomburga,  Iznad nas je samo nebo, premijerno će biti prikazano domaćoj publici u sredu, 22. juna u 21.15 na omiljenoj lokaciji posetilaca festivala – Katoličkoj porti. Autor Jan Šomburg je gost ovogodišnjeg Cinema City festivala te će publika imati prilku da mu postavi pitanja nakon projekcije, ali i da učestvuje u razgovoru koji će sa njim voditi u okviru CineYouth edukativnog programa, u četvrtak u 15h u Areni.

Povezana vest:  Monika Beluči u Ljubavnom priručniku 3

Paralelno sa odličnim filmskim programom, publika, a pre svega studenti i mlađi posetioci festivala, mogu da isprate i razgovore u okviru CineYouth edukativnog programa. Pored razgovora sa Janom Šomburgom, izdvajamo i panel Šarunas Bartas: Istinska poetika života, u okviru kog će vam selektorka Cinema City festivala, Ticijana Finci, bliže predstaviti filmsku viziju ovog izvrsnog litvanskog reditelja. CineYouth vam donosi i seriju razgovora sa autorima nove selekcije festivala – Hungry Days, selektora Vladimira Perišića, koji će vas upoznati sa najboljim prvim filmovima reditelja iz celog sveta.