olivera_markovic

Preminula glumica Olivera Marković

Diva srpskog glumišta Olivera Marković preminula je danas u Beogradu, posle duge i teške bolesti, u 87. godini, saopštilo je Narodno pozorište.

Slavna glumica rođena je u Beogradu 3. maja 1925. godine. Ljubav prema teatru pokazivala je u najranijem detinjstvu da bi za vreme okupacije, sa grupom vršnjaka-gimnazijalaca i studenata, počela da sprema predstave na Kolarčevom univerzitetu i u beogradskim stanovima. Prvi film snimila je 1945.godine („U planinama Jugoslavije“).

Članica Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je ostvarila više od 30 značajnih uloga, postaje 1967. godine. U penziju odlazi 1989.godine, a poslednju premijeru na matičnoj sceni odigrala je 1998.(uloga Mame u Makdoninom komadu „Sakati Bili sa Inišmora“).

Povezana vest:  En Hatavej trudna?

Nagradu Narodnog pozorišta dobila je dva puta, za uloge Majka Hrabrost (1972) i Klara („Leda“, 1978). Najveće priznanje koje dodeljuje Nacionalni teatar, Plaketu, dobila je 1988. godine.

Ostvarila je raznovrsne dramske likove na brojnim pozorišnim scenama širom nekadašnje Jugoslavije, a njen opus broji više od sto uloga.

Dobitnica je mnogobrojnih pozorišnih nagrada, među kojima su Specijalna nagrada na Danima komedije, Oktobarska nagradu grada Beograda, plakete „Mata Milošević“ i „Dobrica Milutinović“ i Dobričin prsten.

Povezana vest:  Otpušten reditelj filmova Čuvari galaksije

Markovićeva je ostvarila impozantan opus od 63 snimljena filma, među kojima su „Vlak bez voznog reda“,  „Kozara“, „Put oko sveta“, „Sibirska ledi Magbet“ (režirao Andžej Vajda), „Nacionalna klasa“, „Petrijin venac“, „Majstori, majstori“, „Moj tata na određeno vreme“,  „Balkan ekspres“, „Već viđeno“, „Braća po materi“, „Sabirni centar“, „Urnebesna tragedija“…

Među filmskim nagradama ističu se Srebrna i dve Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli i „Slavica“ za ukupan doprinos razvoju filmske umetnosti.

Povezana vest:  16. Slobodna zona na BIS u Dvorani Kulturnog centra Beograda i onlajn

Rado je snimala i za televiziju – 13 drama, 26 serija i više šou-programa, a ostvarila je i pedesetak uloga u radio-dramama.Najšira publika je pamti kao vrsnu, po mnogima, najbolju pevačicu ruskih romansi i šlagera.

Datum i mesto sahrane, kao i vreme i mesto komemoracije, biće naknadno saopšteni.