Festival evropskog filma Palic 2011_

Radionica za buduće producente na 18. Festivalu evropskog filma Palić

U okviru ovogodišnjeg Festivala evropskog filma Palić, 17. i 18. jula, održaće se radionica posvećena obuci i usavršavanju studenata filmske produkcije iz Srbije i Rusije. Svim redovnim studentima završnih godina filmske produkcije sa srpskih fakulteta i odabranim studentima filmske produkcije iz Rusije predavanja će na osnovu oglednih prikaza držati renomirani filmski producenti iz cele Evrope, predvođenih EAVE stručnim pedagoškim timom.

Festival evropskog filma Palić je omogućio održavanje ove radionice, a obezbeđen je i smeštaj za sve učesnike. Učesnici su odabrani u saradnji sa odsecima filmske produkcije srpskih i ruskih fakulteta.

EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs) je najpoznatiji program za obuku i umrežavanje filmskih producenata u Evropi i pod pokroviteljstvom MEDIA programa EU je još od 1992. godine. EAVE European Producers Workshop je godišnji profesionalni razvojni program, koji se odvija u tri radionice na engleskom jeziku u trajanju od po sedam dana, pri tom se svaka od te tri radionice odvija u različitim gradovima Evrope. Fokus je na razvijanju filmskih projekata u saradnji sa EAVE ekspertima, kao i vodećim ličnostima evropske audio-vizuelne industrije, kao i na sticanju novih znanja i veština.

Povezana vest:  S nestrpljenjem očekujemo film Plaćenici (THE EXPENDABLES)

Nakon učešća prvih producenata iz Srbije, u okviru ovogodišnjeg programa profesionalne obuke, došlo je do inicijative za održavanjem jedne radionice u okviru obuke za kandidate EAVE 2010. godine. EAVE 2010 European Producers Workshop se završio održavanjem radionice u Beogradu, od 18 do 25. oktobra, organizovane od strane Miroslava Mogorovića i kompanije Art & Popcorn i podržane od strane Ministarstva kulture Republike Srbije i Srpske filmske asocijacije. U Beogradu je oko 50 EAVE učesnika iz 28 zemalja Evrope i sveta imalo priliku da prisustvuje predavanju i radionicama iz sfera distribucije, produkcije, koprodukcije i marketinga, vođenih EAVE stručnim pedagoškim timom, kao i da se sa svojim projektima, kojih je bilo oko 30, predstave ekspertima sa samog vrha audio-vizuelne industrije Evrope, čiji broj je bio oko 65. EAVE European Producers Workshop održan u Beogradu beleži do sada najveći broj posetilaca, učesnika i industrijskih profesionalaca u istoriji EAVE-a i ocenjen je kao veliki uspeh, što je Beograd i Srbiju stavilo na referentnu kartu audio-vizuelne industrije u Evropi.

Povezana vest:  Robert Dauni Mlađi u mjuziklu

18. Festival evropskog filma Palić, jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, održaće se od 16. do 22. jula 2011. godine na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.

Ovogodišnji festival održava se u znaku 100 godina srpskog igranog filma i 100 godina od Lifkinog stalnog bioskopa. Svojom programskom strukturom Festival daje svoj doprinos obeležavanju ova dva izuzetno značajna kulturna jubileja za Srbiju.

Povezana vest:  Film "Patuljci sa naslovnih strana" od 04.marta u Kanadi

Osim selekcije Kako je počeo rat na mom Balkanskom (polu)otoku?, festivalski program ove godine čine i selekcije: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade „Aleksandar Lifka“, Omaž program posvećen dobitniku nagrade „Underground Spirit“, Novi poljski film, Novi mađarski film, Eco Dox i Dečji program.