MovieTape

Bin Laden je mrtav, ali ne i za Holivud

 

Uz vest koja je 1. maja obišla Zemlju da su američki specijalci likvidirali Osamu bin Ladena lidera terorističke islamske organizacije Al kaida, iz Holivuda je krenulo pitanje ko će snimiti prvi film o toj operaciji koja ima sve elemente akcione filmske drame.

Sada se filmskom verzijom lova na Bin Ladena pozabavio dnevnik „Ju-Es-Ej tudej“ koji je otkrio da se uveliko priprema snimanje čak nekoliko filmova inspirisanih potragom za čovekom koji je direktno podstakao tragediju rušenja tornjeva Svetskog trgovinskog centra 9. septembra 2001.

Ozbiljan lov na Bin Ladena je započet odmah nakon tog sudbonosnog datuma, a sada se vidi da Holivud nije čekao njegov ishod već je krenuo i to bez uobičajene medijske halabuke, sa snimanjima i sada se trudi da što pre pusti u distribuciju te filmove koristeći „svežu“ reklamu koju im daje činjenica da je neprijatelj broj jedan dolijao.

Povezana vest:  Grčka u fokusu Palićkog filmskog festivala

Prvi će svakako biti film „Čin hrabrosti“, ( Act of Valor) koji će biti lasniran u februaru 2012. u kome igraju i pravi komandosi i mornaričke jedinice za specijalne operacije (SEAL). Glavne uloge igraju Roslin Sančez i Emilio Rivera.

Film je počeo da se snima kao porudžbina mornarice koja je nameravala da ga prikazuje u regrutnim centrima, a pripada žanru akcionog trilera. Specijalna jedinica treba da spase kidnapovanog operativca CIE i to prerasta u lov na mrežu terorističkih ćelija.

Film vezan za priču o Bin Ladenu o kome se najviše govori još nema ime, a očekuje se da će se pojaviti pred pocetak predsedničkih izbora u poznu jesen 2012. godine.

Kreativni tandem režiserka Ketrin Bigelou i scenarista Mark Boal zaslužni što je film „The Hurt Locker“, kod nas preveden kao „Katanac za bol“, osvojio Oskara 2009, godinama je prikupljao građu o potrazi za Nin Ladenom. Knjiga snimanja je bila spremna kada je likvidiran i sada se punom brzinom unose izmene da bi film bio gotov do izbora.

Povezana vest:  Snimanje poslednjeg Betmena počinje na leto u Pitsburgu

Na vest da će Demokratska strana, inače snažna u Holivudu, dati ovim filmom direktnu podršku Obami, reagovao je republikanski predstavnik u Kongresu Piter King iz Njujorka koji je zatražio da se istraži u kojoj meri je Bela kuća otkrila poverljive informacije o detaljima lova na Bin Ladena za potrebe pisanja scenarija.

Iz Bele kuće je stigao demanti da je to „besmisleno“ a i Bigelou je odbila da komentariše optužbe, osim što je rekla da je prukupljanje materijala o ratu protiv islamskih funamentalista započela još u vreme predsednikovanja Bila Klintona.

„Kolumbija“ se već javila da ditribuira neimenovani film. Zvezda akcionih filmova Vin Disel je otkupio autorska prava za ekranizovanje memoara Hauarda Vesdajna “ Tim 6: sećanja  elitnog mornaričkog snajperiste“.

Povezana vest:  Filmski festival na Paliću od 14. do 20. jula

Vejsdajn je opisao svoje učešće u operacijama Pustinjska oluja i u Somaliji što je svakako slično onom što su njegove kolege izvele ovog proleća u Avganistanu.

Interesovanje za delovanje jedinica SEAL podstiču i brojne knjige čiji su junaci iz tih elitnih trupa, a koliko je Holivud uveren da je termin “ SEAL tim 6″ dragocen pokazuje podatak da je kompanija Dizni pokušala da ga patentira i zaštiti kao brend nekoliko dana nakon ubistva Bin Ladena. To je izazvalo tako burnu reakciju u javnosti, pre svega podsmeh, a i mornarica nije ćutala pa se Dizni povukao.

Publika uvek rado čita i gleda romansirane ili ekranizovane stvarne događaje, a borba protiv svih oblika terorizma je veoma pogodna za to samo što lov na glavnog negativca dugo nije imao poželjno „finale“.