sarliz_sterone

Novi film Dijablo Kodi Šarliz Teron hit u SAD

 

Autorsko „čedo“ oskarovke Dijablo Kodi i reditelja Džejsona Rejtmana „Young Adult“ (Mladi) sa Šarliz Teron u glavnoj ulozi postalo je neočekivani hit – kako kod kritike tako i kod publike u SAD. Filmovi o ženama koje se loše ponašaju poput „Deveruša“ i „Loše učiteljice“ postali su bioskopski blokbasteri, a „Mladi“, koji su se prošle sedmice pojavili u bioskopima, odlično su se uklopili u tu priču.

Međutim, ni Teronova ni Dijablo Kodi ni Rejtman ne žele da budu okarakterisani kao još jedna smešna priča o ženi koja je nepristojna i društveno nekorektna. Naprotiv, oni lik Mejvis Geri (Teron) vide kao stvarnu osobu sa manama koje imaju i drugi. A njihova Geri pobira kritike gde stigne.

-Zaista na to ne gledam kao na žene koje se loše ponašaju koliko na slojevite ženske likove. Ustvari vi vidite žene u komplikovanim, smešnim situacijama u kojima ste navikli da vidite muškarce – rekla je Teronova na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen film.

Povezana vest:  ŠREK SREĆAN ZAUVEK, Druženje s glumcima u bioskopu Roda

Njena Geri je pisac iz senke romana za mlade koja se vraća u rodni grad kako bi zavela dragana iz srednje škole – na stranu to što je srećno oženjen i novi otac.

Film ponovo okuplja Rejtmana i Kodi koji su sarađivali na filmu „Džuno“ iz 2007. godine o trudnoj tinejdžerki – koji je Kodi doneo Oskara za scenario. Kodi je navela da je scenario za „Mlade“ inspirisan novinskim člankom koji je pročitala u svom rodnom gradu u Mineapolisu gde se dešava i radnja filma. Članak ju je podstakao da razmisli o tome šta se dešava ako se emotivno nezrela žena vrati u najbolje vreme i mesto svog života – srednju školu.

-Šta ako ona misli da je jedini način da vrati sreću da se vrati i pronađe čoveka koji ju je činio srećnom – upitala se tada Kodi.

Povezana vest:  Očaravajući trejler za film „Pijev život“

Geri se ne ponaša loše kao žene u komedijama „Deveruše“ ili „Loša učiteljica“ već traga za nečim za čime svi žude – srećom.

-Ceo svoj život bila je lepa i stvari je dobijala na tacni. Mislim da ima komplekse i da joj život nije ispao onakav kakvim se nadala – rekla je AFP-u Dijablo Kodi.

Rejtman je termin „žene koje se loše ponašaju“ okarakterisao kao „jeftin“, naročito kada se koristi u opisivanju „Mladih“ i objasnio da mu je ženska psiha interesantnija od psihe muškaraca.

-Postoji dug niz muškaraca u filmovima koje volimo da mrzimo, ali zato postoji jako malo ženskih likova koje volimo da mrzimo – rekao je Rejtman.

Kada je odlučio da snimi film, Rejtman je, kako prenosi Rojters, agresivno „progonio“ Teronovu za ulogu pasivno-agresivne Geri koja sipa otrov kako stigne.

-Ona je komplikovana i fascinantna i očajnički želi da bude voljena, i ima mane i slomljena je i ranjiva i ja sve to razumem. Sada, da li se nedolično ponašala i govorila užasne stvari? Jeste ali mi se toliko dopada. Veoma je interesantno što je ljudi ne vole. Ali ja ne volim normalne i fine ljude – rekao je on.

Povezana vest:  Karlovi Vari: Kristalni globus dobio film "The Almost Man"

Kritičari su oduševljeni novom ulogom južnoafričke glumice koja je Oskara dobila za ulogu žene-serijskog ubice u filmu „Čudovište“.

-Geri poseduje nenamernu želju da uništi sve i svakoga sa kojim se zbliži a Teronova koristi svoju lepotu kao još jednu stvar u životu koja se da protraćiti – napisala je kritičarka „Los Anđeles tajmsa“.

Teronova, koja je prvobitno odbila ulogu, uporedila je svoju Geri sa „prelepom saobraćajnom nesrećom“ za koju leka nema.

-Potrebno je mnogo vremena da se snimi film. Mnogo sedenja i čekanja i ako me materijal ne izazove mislim da bih se dosađivala. Ima nečeg lepog u tome da ne znate sve odgovore i kada se budite ujutru i osećate nervozno i uplašeno.