bred_angelina_2011

Anđelina Džoli inspiraciju za film crpela iz svojih veza

 

Dok je razvijala priču o ljubavnicima sa suprotnih strana rata u Bosni, holivudska glumica Anđelina Džoli inspiraciju je crpela iz svega što je naučila putujući po ratnim zonama u svetu i zamišljala kako bi se ona i njen partner Bred Pit snašli u takvoj situaciji. Film „U zemlji krvi i meda“, rediteljsko-scenaristički prvenac je priča o dvoje ljubavnika – Muslimanki i Srbinu koji se upoznaju pre rata da bi se ponovo sreli na suprotnim stranama u ratu 1992-95. godine. Film će u distribuciju u SAD ući sutra, a od sredine februara moćiće da ga pogleda i publika u Bosni, Srbiji, Hrvatskoj. Film se, ekskluzivno, od danas do 28. decembra prikazuje u jednom multipleksu u Sarajevu.

-Najsnažnija veza u mom životu je Bred – rekla je Džolijeva u intervjuu AP-u uoči sutrašnje premijere filma u SAD.

-To je veza između muškarca i žene. Kada sam pisala razmišljala sam kako bi bilo da sam u takvoj poziciji. Kako bih to podnela. Da li bih se okrenula protiv njega. On protiv mene? – objasnila je ona.

Kranji rezultat je prilično drugačiji film o projekata drugih velikih zvezda koji se oprobavaju u režiji. Džolijeva je bez suzdržavanja pokazala užase rata i položaj žena u njemu. Kao UN ambasador dobre volje, 36-godišnja glumica je posetila Bosnu i osetila izuzetnu potrebu da snimi film o sukobu o kome svet generalno malo zna ili je pogrešno informisan. Kada je rad izbio, Džolijeva je bila tinejdžer i nije je interesovao rat na drugom kraju sveta.

Povezana vest:  ZAVRŠEN 23. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA, Gran pri Alenu Gomisu za film "Felisite"

-Imala sam 17 godina i nisam ništa znala. Osećala sam se udaljenom i sve dok se Amerika nije umešala ne sećam se da sam išta o tome videla u novinama – rekla je ona.

Kako su godine prolazile, glumica je imala drugih briga – žurke u Holivudu, Oskara za ulogu u filmu „Neprilagođena“, brakovi sa glumcima Džonijem Li Milerom i Bili Bob Torntonom. Potom je zaigrala u akcionoj komediji „Gospodin i gospođa Smit“ zajedno sa Pitom, koji je tada bio oženjen Dženifer Aniston. Njih dvoje su igrali bračni par plaćenih ubica koji treba da se poubijaju. Mediji su izdvojili Džolijevu kao proždiračicu muškaraca i uništiteljku brakova.

U to vreme, glumica je već počela da se bavi humanitarnim radom, usvojila je dete iz Kambodže i počela da koristi svoj status zvezde kako bi ukazala na ugroženu decu, izbeglice i druge probleme u svetu. Kako je njena i Pirova porodica rasla – sada imaju troje usvojene i troje biološke dece – imidž Džolijeve transformisao se iz grešnice u sveticu.

Povezana vest:  Kris Kolambas snima rimejk korejskog filma

-Uvek sam pokušavala da pomerim granice. Mislim da je to dobro i korisno. Dok ste mladi, možete biti veoma destruktivni i loši – objasnila je ona.

Posete ratnim zonama promenile su joj perspektivu ali su deca u stvari bila glavni katalizator promene.

-To me je potpuno promenilo. Znala sam da kada postanete roditelj više ne možete da budete autodestruktivni ili sebični. Tada živite za nekog drugog i sa takvim stvarima ste završili – rekla je ona.

-Ali to je super jer moji divlji dani nisu ni nalik haotičnom životu sa mojom decom.

Džoli je rekla da je scenario za film napisala kao ličnu vežbu ali da joj je Pit, kada ga je pročitao, rekao da ga pošalje drugima da ga pročitaju i kažu njihovo mišljenje. Ne potpisavši ga, Džoli je scenario poslala ljudima sa svih strana rata u Bosni. Reakcije su bile pozitivne i glumica je ubrzo počela da bira lokalne glumce koji su preživeli rat ili su znali ljude koji su bili u njemu.

Zana Marjanović, koja glumi glavnu junakinju, imala je osam godina kada je rat izbio. Ona i majka su pobegle u Sloveniju dok je njen otac ostao u Sarajevu. Goran Kostić, koji glumi njenog ljubavnika rastrzanog između ljbavi i dužnosti, imao je 20 godina kada je rat izbio i tada je živeo u Londonu. Sa scenama silovanja, ubistava snajperom, masakra civila, film je pokušaj Džolijeve da ispriča priču koja bi predstavila sve strane u ratu. Njen ugled humanitarca uverio je lokalni živalj da će film biti fer i iskren, objasnila je Marjanović podsetivši na veliko interesovanje javnosti za posetu Džolijeve Sarajevu letos.

Povezana vest:  Porodični dan uz nove sinhronizovane avanture u Cineplexx bioskopima

-Mi smo previše kul da bismo se bavili raznim zvezdama koje šetaju gradom. Ali kada je reč o Anđelini, ona je jedina superzvezda na koju nismo imuni. I to ne zbog toga šta radi kao glumica, već i zbog toga što je želela da snimi film o Bosni. Mislim da su svi imali visoka očekivanja i da su videli da nas je sve predstavila istinito.

U američkim bioskopima film će biti prikazan na bosanskom jeziku sa engleskim prevodima iako je Džoli snimila i englesku verziju namenjenu tržištima koji ne trpe prevod. Džoli je rekla i da želi da njena deca jednog dana vide film ali da ih, za sada, pušta samo da gledaju animirane filmove poput njenog „Kung Fu Pande“.