Producent filma The Hurt Locker se izvinio zbog mejla 

The Hurt LockerAmerička filmska akademija razmatra da li da preduzme korake protiv jednog od producenata filma „The Hurt Locker“ zato što je poslao mnogobrojne elektronske poruke članovima akademije urgirajući da glasaju za taj film. 
Nikolas Šartije (Nicolas Chartier) je u imejlovima pozivao članove da se, kad glasaju za najbolji film, opredele za „The Hurt Locker“, „a ne za film od 500 miliona dolara“ što je direktna aluzija na velikog rivala, film „Avatar“. 
Tim porukama Šartije je prekršio akademijino pravilo po kojem je zabranjeno „promovisati bilo koji film ili ulogu tako što će se negativno govoriti o drugom filmu ili ulozi“. 
Prvi mejl Šartije je poslao 19. februara a u kasnijima, koje je preneo Los Anđeles tajms (Angeles Times), Šartije daje još precizinija uputstva tražeći da „The Hurt Locker“ rangiraju na prvo, a „Avatar“ na 10. mesto. 
Distributer Summit Pictures saopštio je da nije znao da Šartije šalje mejlove takve sadržine sve dok ga akademija nije upozorila. 
Suočen sa šefovima Samita, Šartije je sročio izvinjenje u kojem je naveo da „njegova naivnost i nepoznavanje pravila i obična glupost čoveka koji je prvi put nominovan, nisu opravdanje za takvo ponašanje“ i da „duboko žali zbog toga“. 
Zvaničnici akademije naveli su da neće da spekulišu o tome kako bi Šartije mogao biti kažnjen. 
Ukoliko „The Hurt Locker“ osvoji Oskara za najbolji film, jedna od mera mogla bi biti da se Šartijeu ne produži članstvo u akademiji, kazali su upućeni. 
Jedan od članova akademije je izjavio, insistirajući da ne bude imenovan zbog osetljivosti slučaja, da „ukoliko “The Hurt Locker” ne dobije Oskara za najbolji film, ne bi voleo da bude u koži tog čoveka (Šartijea) jer će svi njega kriviti“. 

Povezana vest:  Šokantna nova biografija Elizabet Tejlor