Mo’nik peta crnkinja dobitnica Oskara za glumu 

precious1Osvajanjem Oskara za epizodnu ulogu u filmu „Precious: Based on the Novel ‘Push’ by Sapphire“, Mo’nik (Mo’Nique) je postala tek peta crnkinja koja je dobila nagradu za glumu američke filmske akademije. 
Prva je pre 70 godina bila Heti Mekdanijel (Hattie McDaniel) koja je nagrađena za epizodnu rolu u filmu „Prohujalo sa vihorom“. 
Mo’nik je nagrađena za ulogu grube i nasilne majke koja zlostavlja svoju ćerku, što je posledica toga što je i sama bila zlostavljana u prošlosti. 
Glumica koja ima sopstveni šou program na televiziji Blek entertejnment (Black Entertainment Television – BET), važila je za favorita za Oskara pošto je već dobila Zlatni globus, nagradu Spirit i nagradu britanske filmske akademije. 
U kategoriji najboljih epizodnih glumica, Oskara su osvajale još Dženifer Hadson (Jennifer Hudson) za „Dreamgirls“ (2006) i Vupi Goldberg (Whoopi) za „Duha“ (1990). 
Hale Beri (Halle Berry) je jedina crna glumica koja je do sada osvajala Oskara za glavnu ulogu, za „Bal monstruma“ (2001). 

Povezana vest:  Uskoro počinje snimanje filma Tesla, vladar sveta u Srbiji