Evropski-Film-Plakat-Final

FESTIVAL SAVREMENOG EVROPSKOG FILMA – „EVROPA OTVORENO“

Organizatori: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, EU Info Centar i Dom omladine Beograda. Ulaz na sve projekcije je besplatan. Besplatne ulaznice od 9. maja mogu se preuzeti na Blagajni DOB. Određen broj ulaznica biće podeljen i preko FB stranica Doma omladine i EU Info Centra, kao i putem medija.

Festival će ponuditi domaćoj publici niz premijarnijih filmova najnovije evropske produkcije koji su osvojili niz nagrada na najprestižnijim svetskim festivalima, od Kana pa do Venecije.

Ovaj izbor, preko raznolikosti tema koje pokriva, angažovanosti i visokih umetničkih vrednosti na najbolji mogući način predstavlja multikulturalni karakter evropskog filma i njegovu vitalnost. Naslovi su više nego prestižni. Festival se otvara srpskom premijerom poljskog filma „Iz tame“, rediteljke Anješke Holand koji se trenutno prikazuje u svim evropskim centrima a bio je i poljski kandidat za Oskara. Od ostalih filmova izdvajamo danski film „U boljem svetu“ Suzan Bir koji je dobio Oskara 2010 godine, „Koriolan“ Ralf Fajnsa, „Krvoproliće“ Romana Polanskog i urnebesni bugarski dokumentarni film „Tata pravi seksi filmove“ o počecima erotike na filmu. Ono najzanimljivije i svakako najprijatnije za domaću publiku je činjenica da su ulaznice za ovaj festival u potpunosti besplatne!

PROGRAM:

Nedelja, 13.  maj

19:00

U tami (In Darkness, Poljska, 2011, 145 min)

Režija: Agnieszka Holland

Uloge: Robert Wieckiewicz, Benno Fürmann, Agnieszka Grochowska

Ovaj potresni film nastao na osnovu istinite priče oduševio je publiku i kritiku širom sveta i odneo brojne nagrade na prestižnim svetskim festivalima, a bio je i nominovan za nagradu Oskar. Priča, smeštena u Lvov tokom drugog svetskog rata  prati sitnog kriminalca Sohu koji pristaje da uz nadoknadu pomogne grupi Jevreja da se sakrije od nacističkog terora. Ono što je počelo kao cinični poslovni dogovor pretvara se u nešto sasvim drugo… Ovo je srpska premijera filma.

21:30

Mali Jerusalim (La Petite Jérusalem, Francuska, 2005, 94 min)

Povezana vest:  Dženifer Aniston i Džastin Tero planiraju venčanje i dete

Režijar: Karin Albou

Uloge: Fanny Valette, Elsa Zylberstein, Bruno Todeschini

Film koji na upečatljiv i uzbudljiv način prikazuje zabranjenu ljubav ortodoksne Jevrejke i mladog  Arapina. Iako žive u pariskim predgrađima, hiljadama kilometara daleko od Izraela i Alžira, predrasude i tabui imaju podjednaku snagu da utiču na njihove živote. Dirljiv film koji na autentičan način svedoči o problemima multikulturilazma danas.

Ponedeljak, 14. maj

DAN DOKUMENTARNOG FILMA

19:00

Program dokumentarnog filma 1

Tata je snimao seksi filmove (Dad Made Dirty Movies, Bugarska-Nemačka, 2011, 60 min)

Režija: Jordan Todorov

Neverovatna i urnebesna životna priča Stefana C. Apostolofa (poznatijeg kao  A. C. Stephen) najpoznatijeg reditelja “seksi” filmova šezdesetih i sedamdesetih godina, saradnika mitskog Ed Vuda, autora verovatno najgoreg filma u istoriji, kult klasika “Orgije mrtvih”…

Misterije Lisabona – šta turisti treba da vide (Os Mistérios de Lisboa, Portugal, 2011, 69 min)

Režija: Jose Fonesca E Costa

Za sve zaljubljenike u Lisabon i poeziju Fernanda Pezoe… Film nastao na osnovu neobičnog vodiča iz 1925 godine koji je sastavio slavni pesnik.

21:30

Program dokumentarnog filma 2

Bela džigerica na salonski način (Szalontüdő, Mađarska, 2006, 6 : 50 min)

Režija : Márton Szirmai

Hrana kao univerzalni jezik u ritualu pravljenja mađarskog specijaliteta.

To je ritam! (Rhythm is it!, Nemačka, 2004, 104 min)

Scenario i režija: Tomas Grube, Enrike Sánčez Lanš

 

U januaru 2003. dvesta pedeset dece iz Berlina, 25 različitih nacionalnosti, uvežbavalo je „Le Sacre du Printemps“ Stravinskog. Muzičku pratnju obezbedila je Berlinska filharmonija pod rukovodstvom Sir Simona Rattlea. Film prati tri učenika i posmatra koje pozitivne promene karaktera se javljaju tokom učešća u projektu.

Utorak, 15. maj

17:00

Tribina u okviru  Festivala savremenog evropskog filma

Promocija  Zbornika  OBRAZOVANJE, UMETNOST I MEDIJI U PROCESU EVROPSKIH INTEGRACIJA 2

Zbornik  je nastao kao rezulat rada nastavnika i saradnika Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu  na projektu “Umetnost i mediji u funkciji evropskih integracija” koji je realizovan od 2005. do 2010. godine (rukovodilac projekta dr Nevena Daković, red. prof. FDU) uz pomoć i podršku Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj RS, a potom Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije

Povezana vest:  Premijera filma "Đangova osveta" 16. januara u Sava centru

19:00

Krvoproliće  (Carnage, Francuska, Nemačka, Poljska, Španija, 2011, 80 min)

Režija: Roman Polanski

Uloge: Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz, John C. Railly

Nastao na osnovu komada Jasmine Reze, najnoviji film slavnog reditelja kroz priču  o susretu dva roditeljska para preisptuje moral i frustracije srednje klase. Film je svoju premijeru imao na filmskom festivalu u Njujorku, a kritika je posebno istakla fantastična glumačka ostvaranja.

21:00

Povratak u Hansalu (Retorno a Hansal, Španija, 2008, 95 min)

Režija: Chus Gutiérrez

Uloge: El Hussein Aghazaff, Fatima Andah, Antonio Dechent, María del Águila

Potresna, neobična drama zasnovana na novinskoj vesti progovara o teškoj situaciji ilegalnih emigranata danas. Film prati Martina koji ispituje slučaj emigranata koji su se podavili u pokušaju da se dokopaju Španije. U ruci jednog od njih nalazi papir sa telefonskim brojem. Martinova odluka da pozove taj broj promeniće njegov život u potpunosti… Socijalna drama u formi uzbudljivog trilera.

Sreda, 16. maj

19:00

Kuća (Dom, Slovačka, 2011, 97 min)

Režija: Zuzana Liova

Uloge: Judit Bárdos, Miroslav Krobot, Marián Mitas

Najgledaniji slovački film u poslednjih deset godina  je ubojita i oštra satira o smeni generacija i promeni u tradicionalnim porodičnim odnosima… Film je dobio sve nacionalne nagrade i  učestvovao je na prestižnim svetskim festivalima između kojih i na Forumu Berlinala. Svetska kritika ga je ocenila kao jedan od najupečatljivijih debitanskih filmova poslednjih godina.

21:00

Ostala je tišina (Restul e tăcere, Rumunija, 2007, 140 min)

Režija: Nae Caranfil

Uloge: Marius Florea Vizante, Ovidiu Niculescu, Mirela Zeta, Vasile Albinet

Jedan od najskupljih rumunskih filmova svih vremena, dobitnik najprestižnijih nacionalnih nagrada, nominovan za Oskara, film prati sukob oca i sina, velike pozorišne zvezde i mladog filmskog reditelja u Bukureštu s početka 20. veka. Epski u zamahu, gorko smešan, elegantan i dirljiv, od dela kritike proglašen  remek delom, film  se posebno ističe fenomenalnim glavnim glumcima koji spadaju u sam vrh nacionalnog glumišta…

Povezana vest:  BELDOCS INDUSTRY PETI PUT DOBIO PODRŠKU MEDIA PROGRAMA EVROPSKE UNIJE

Četvrtak, 17. maj

19:00

Beli dlanovi (Fehér tenyér, Mađarska 2006, 97min)

Režija: Szabolcs Hajdu

Uloge: Zoltán Miklós Hajdu, Kyle Shewfelt,  Gheorghe Dinica

Potresna sportska drama koja na invetivan i originalan način preispituje duboke emotivne probleme vrhunskih sportista koji žrtvuju sve zarad uspeha. U centru pažnje je odnos trenera i vrhunskog sportiste koji se sprema za odlučujući momenat svoje karijere – Olimpijadu. Svetska kritika je istakla nekonvencionalan pristup temi i vizuelno bogatstvo filma.

21:00

Koriolan (Coriolanus, UK, 2011, 122min)

Režija: Ralph Fiennes

Uloge: Ralph Fiennes, Gerard Butler, Brian Cox

Rediteljski debi slavnog glumca gotovo u celosti sniman u Beogradu sa internacionalnom all star glumačkom  postavom. Filmska adaptacija najkrvavijeg šekspirovog komada dobila je odlične kritike a kritika je posebno isticala sjajne glumačke uloge.

Subota,  19.  maj

19:00

Otac (Farsan, Švedska, 2010, 98 min)

Režija: Josef Fares

Uloge: Torkel Petersson, Jan Fares, Hamadi Khemiri

Nova komedija proslavljenog libansko – švedskog reditelja se odvija u miljeu emigracije, i ovoga puta stavlja u centar problematične porodične odnose i civilizacijske sukobe. Film je učestvovao na prestižnim međunardnim festivalima a  dobitnik je više nagrada.

21:00

U boljem svetu (In a Better World, Danska, 2010, 119 min)

Režija: Susanne Bier

Uloge: Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Markus Rygaard

Anton je doktor koji živi između dva sveta, idiličnog danskog gradića i afričkog izbegličkog kampa. U ova dva potpuno različita sveta on i njegova porodica suočeni su sa teškim izborima – osvetiti se ili oprostiti. Film je dobitnik nagrade Oskar za najbolji strani film kao i Zlatnog Globusa, a u Danskoj je potukao sve rekorede gledanosti.