James-Bond-CartoonPočast filmovima o Bondu na dodeli Oskara
 
 Na ceremoniji dodele Oskara biće odata i počast 50 godina dugom serijalu filmova o Džejmsu Bondu, saopštili su organizatori.
 Tokom decenija filmovi o agentu 007 bili su nominovani za zlatne statue – mahom u tehničkim i drugim, manje zanimljivim, kategorijama – a sada se priča da bi najnoviji film „Skyfall“ mogao da bude nominovan i za neku bitniju nagradu Američke akademije za film.
 Bez obzira na nominacije, najpoznatiji britanski špijun garantovano će biti u centru pažnje na 85. dodeli Oskara 24. februara.
 „Srećni smo što ćemo u naš šou uključiti i inserte iz filmova o Bondu“, rekli su producenti dodele Krejg Zadan i Nil Meron. „Počev od ‘Dr. Noa’ iz 1962., filmovi o 007 postali su najdugovečnija franšiza u istoriji i voljeni globalni fenomen“.
 „Skyfall“ je 23. film o Bondu i treći u kome glavnog junaka glumi Danijel Krejg. Film je prošlog meseca postao prvi film ikada koji je na britanskim blagajnama zaradio 100 miliona funti. Globalno je zaradio više od jedne milijarde dolara.
 Najnoviji film o Bondu, koji je režirao oskarovac Sem Mendez, ove nedelje postao je prvi film o agentu 007 koji se našao među nominovanima za priznanje Udruženja američkih producenata (PGA). U istoj konkurenciji našao se „Linkoln“ Stivena Spilberga i „Argo“ Bena Afleka. Dobitnik nagrade PGA 16 puta je u poslednje 23 godine bio i dobitnik Oskara za najbolji film, podseća „Holivud riporter“.
 Malo njih očekuje da će „Skyfall“ osvojiti nekog „važnijeg“ Oskara, ali se spekuliše da bi Oskar mogao gotovo sigurno da završi u rukama britanske pevačice Adel.
 Nominacije za Oskare biće saopštene 10. januara.
 Gilm „Goldfinger“ iz 1964. dobio je Oskare za najbolje efekte i zvučne efekte dok je godinu dana kasnije „Operacija Grom“ nagrađena u kategoriji najboljih efekata i specijalnih vizuelnih efekata, podseća AFP.
 
Povezana vest:  Mirjana Karanović: Festival evropskog filma Palić je postao prepoznatljiv u čitavom regionu