avatar_movieAvataru tri nagrade Empajer
Naučnofantastični hit „Avatar“ dobio je tri nagrade Empajer (Empire) koje su dodeljene u nedelju u Londonu, objavio je BBC News.
Film Džejmsa Kamerona (James Cameron) proglašen je za najbolje ostvarenje, Kameron je nagrađen za režiju, a Zoi Saldana (Zoe) dobila je priznanje za najbolju glumicu.
Nagrada za najboljeg glumca pripala je Kristofu Valcu (Christoph Waltz), za „Prokletnike“, za koje je austrijski glumac dobio Oskara za epizodnu ulogu.
Britanski glumac Ijan Makelen (Ian McKellen), junak trilogije „Gospodar prstenova“ i serijala „Iks-men“, dobio je nagradu Ikona (Icon).
Za najbolji film žanra naučna fantastika/fantazija proglašene su „Zvezdane staze XI“. Za ulogu u tom filmu, Endi Serkis (Andy) dobio je nagradu Inspiracija (Inspiration).
Priznanje za najboljeg debitanta pripalo je 19-godišnjem Aronu Džonsonu (Aaron Johnson), za ulogu mladog Džona Lenona (John Lennon) u filmu „Nowhere Boy“.
Džud Lo (Jude Law) dobio je nagradu Empajer heroj (Hero), za film „Šerlok Holms“ Gaja Ričija (Guy Ritchie), koji je nagrađen kao najbolji triler.
Za dobitnike nagrada glasaju čitaoci britanskog magazina Empajer.
Povezana vest:  Deveti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf počinje sutra