kao neko zaljubljen3„Kao neko zaljubljen“ od sutra u bioskopima

„Kao neko zaljubljen“, film iranskog reditelja Abasa Kjarostamija, od sutra će se naći na redovnom repertoaru domaćih bioskopa. Ova drama, smeštena u Tokiju, prati neočekivani odnos koji se za kratko vreme razvija između potpunih stranaca.
Kako bi otplatila studije, Akiko, mlada studentkinja radi kao prostitutka. Jedan od njenih klijenata postaje Takaši, inteligentni stariji profesor, sa kojim Akiko ostvaruje neobičan odnos za samo jedan dan.
Film koji je bio nominovan za Zlatnu palmu 2012. godine domaća publika je premijerno mogla da pogleda na ovogodišnjem FEST-u.
Abas Kjarostami, dobitnik je „Zlatne palme“ za film „Ukus trešanja“ 1997. godine. O novoj drami snimljenoj u francusko-japanskoj koprodukciji, koja nosi prepoznatljiv Kjarostamijev stil, reditelj je za „Ilustrovanu Politiku“ izjavio:
-Kada sam video da moj film nema ni početak ni kraj, shvatio sam da je upravo to ono što se dešava u životu: obično se u neki proces uključimo kada je već počeo i gotovo nikada ne vidimo kako se završava.
Naziv filma je inspirisan istoimenom pesmom Ele Ficdžerald, ali muzika nije okosnica filma, u istom intervjuu objasnio je reditelj:
-Dopao mi se naslov pesme, jer u ljubavi ništa nije određeno, definisano, konačno. Takvi su samo rođenje i smrt. Lepše je reći da ličimo na nekog zaljubljenog, nego da jesmo zaljubljeni. U ovom filmu postoje četiri osobe koje izgledaju kao da su zaljubljene.

Povezana vest:  Lista deset najgledanijih filmova u SAD