diklic miraAplauzi na premijeri filma Mamaroš u Sava centru
 
Dugometražni igrani film „Mamaroš“ reditelja i scenariste Momčila Mrdakovića, u produkciji „Paprika filma“, prikazan je večeras na svečanoj beogradskoj premijeri u „Sava centru“.
Publika je lepo primila ovu gorko-slatku komediju i velikim aplauzom pozdravila autora i glumce koji su se poklonili posle projekcije, a najviše Bogdana Diklića i Miru Banjac u glavnim ulogama.
U glumačkoj ekipi su i Bane Vidaković, Anita Mančić, Sergej Trifunović, Goran Radaković, Dragan Bjelogrlić i Miloš Samolov.
Debitantski film sredovečnog arhitekte Mrdakovića imao je svetsku premijeru u junu u zvaničnoj konkurenciji Moskovskog internacionalnog festivala, gde je dobio odlične kritike i otkupljen je za prikazivanje u tamošnjim bioskopima.
Ovaj film predstavlja nešto novo na repertoaru.
Ne bavi se devijantnim, bolesnim i nesrećnim ljudima, već običnim i normalnim ljudima koji se nose sa dramatičnim događajima iz naše bliske istorije uz pomoć istrajnosti, bliskosti i malo zdrave ironije.
Radnja se odvija u Srbiji, Mađarskoj i SAD 1999. godine.
Glavni junak je „mamin sin“ Pera Ilić (Diklić) koji u jeku bombardovanja Beograda dobija zelenu kartu za Ameriku.
Nevoljno se odlučuje, ali ipak kreće na put, s tim što nije dobio vizu za majku (Banjac).
Posle niza peripetija, stižu u Njujork. Međutim, Pera ni u belom svetu ne može da se snađe dok posao u svoje ruke ne preuzme majka Mara, stara komunistkinja koja je čitav život pljuvala Ameriku.
Inače, Pera je kino-operater i zaljubljenik u pokretne slike, pa nosi sa sobom kopiju starog ruskog filma „Pastir Kostja“ sve do Amerike, gde otkriva da je u modi digitalizacija, a da su kino-projektori za klasičnu 35-milimetarsku traku već poslati na đubrište.
„Mamaroš“ će od sutra biti na redovnom repertoaru domaćih bioskopa, u distribuciji „Delius filma“.
U produkciji su učestvovale kompanije iz Srbije, Nemačke i Mađarske.
„Mamaroš“ će biti prikazan u bioskopima i na televizijama u više od 60 zemalja, kao i na najpoznatijem televizijskom kanalu – HBO.
Povezana vest:  Venecijanski pobednik „Iz daleka" Lorenca Vigasa na 21. Festivalu autorskog filma