Kaspersky LOGOKaspersky Lab predstavlja novi sistem potpune sigurnosti u cilju zaštite života u digitalnom svetu

Kaspersky Lab je predstavio Kaspersky Total Security – multi device, sigurnosno rešenje za kućne korisnike koji štiti Windows, OS X, Android, iOS i Windows Phone platforme. Rešenje je naslednik Kaspersky PURE-a i dizajnirano je da zaštiti korisnike od sajber napada i da upravlja digitalnom imovinom modernog internet korisnika.
Internet okruženje postaje sve komplikovanije i onlajn sigurnost treba da bude više od odgovora na promenljive oblike napada. Prema istraživanju koje su uradile kompanije B2B International i Kaspersky Lab, prosečna porodica danas ima pet uređaja sa pristupom internetu, i ovaj broj svake godine raste. Takođe, 93 odsto korisnika poveravaju svojim kompjuterima i pametnim telefonima ne samo svoje vredne podatke, nego i ceo svoj intimni život.
„Brze promene u oblasti IT tehnologije rezultovale su širenju spektra napada na internetu, pa korisnici više ne mogu da koriste standardna sigurnosna rešenja.“, rekao je Nikita Švecov, direktor tehnologije u kompaniji Kaspersky Lab. „Da biste bili sigurni da su vaš onlajn personalni prostor, informacije i finansijske transakcije na sigurnom, potrebno je koristiti sigurnosna rešenja koja integrišu veliki spektar svojstava i alata, kao što je Kaspersky Total Security – multi device.“
Prema Kaspersky sigurnosnoj mreži, oko 300.000 malicioznih programa za operativni sistem Microsoft Windows pojavljuje se svakog dana. Google Android je takođe pod pretnjom: 19 odsto Android korisnika susrelo se sa mobilnom pretnjom bar jednom u 2014. Količina opasnog softvera za Apple OS X takođe raste: proizvodi kompanije Kaspersky Lab sprečili su u 2014. 3,7 miliona pokušaja da budu zaraženi OS X bazirani kompjuteri. Presretanje informacija preko Wi-Fi-a ili mrežni napadi, pretnja su korisnicima svih platformi.
To je razlog zašto eksperti kompanije Kaspersky Lab konstantno poboljšavaju tehnologije zaštite kompjuterskih i mobilnih uređaja. Na primer, istraživačke analize detektovale su novi malware; Network Attack Blocker za Windows i OS X koji sprečava sistemske infekcije ili krađu informacija usled mrežnog napada; Wi-Fi sigurnosne notifikacije za Windows koje upozoravaju korisnike ako pokušaju da se povežu na nesigurnu mrežu.
Nezavisni laboratorijski testovi su dokazali efektivnost Kaspersky Lab tehnologije zaštite za različite platforme.

Povezana vest:  Zavisnost od društvenih mreža naglašava potrebu za ličnom opreznošću

Zaštita privatnosti

Upitnik je pokazao da su 64 odsto korisnika interneta zabrinuti oko toga da li još neko koristi njihov uređaj da ih špijunira. Da bi zaštitili privatnost naših korisnika, razvili smo veliki broj tehnologija.
Zaštita za Windows veb kameru nadgleda sve pokušaje da se pristupi kameri preko bilo kojeg programa. Zaštita sigurnosti za Android dozvoljava korisnicima da konfigurišu pravila filtracije za dolazeće pozive i poruke i sakriva sve tragove komunikacije sa pojedinim kontaktima, obuhvatajući pozive i SMS poruke. Privacy Cleaner za Windows briše istoriju aktivnosti korisnika (posećene stranice, sačuvane fajlove itd.), a File Shredder odstranjuje sve fajlove koji ne mogu biti povraćeni.

Zaštita novca

Prema upitniku, u toku prethodne godine 53 odsto korisnika doživelo je da je neko drugi pokušao da pristupi njihovim platnim računima. 4 odsto ispitanika su priznali da su ovi pokušaji bili uspešni i da su izgubili novac. Žrtve su prijavile prosečnu štetu od 313 dolara. Da bismo zaštitili korisnike od ovakvih gubitaka, razvili smo Safe money komponentu za Windows bazirane kompjutere i OS X.
Ovo rešenje skenira operativni sistem tražeći slabosti kroz koje opasni softveri mogu tajno da penetriraju u kompjuter. Takođe se verifikuje legitimnost svih sajtova za plaćanje koje korisnik otvori. Ako se sajt dokaže kao legitiman, aktivira se Safe Money mode. Tokom plaćanja, filtriraju se sve aktivnosti koje nisu povezane sa platnim sistemom, na primer, svi pokušaji ka presretanju informacija. Virtual Keyboard i Secure Keyboard takođe su dostupni korisnicima.
Rešenje potvrđuje da je bankarstvo i plaćanje preko sajtova legitimno, a sve u cilju stvaranja sigurnosti i zaštite novca od napada sajber kriminalaca. Safe Money takođe sadrži virtuelnu tastaturu koja sprečava da keyloggeri pristupe personalnim informacijama koje korisnik kuca na svojoj tastaturi.

Povezana vest:  Treći ciklus projekta “Digitalna akademija”, IT obuku završili i polaznici iz Beograda

Zaštita identiteta

Upitnik je pronašao da 36 odsto korisnika širom sveta ima više od deset onlajn naloga. Ipak, familijarna kombinacija korisničkog imena i šifre može biti rudnik zlata za sajber kriminalce – pomoću ove kombinacije oni mogu da pristupe vrednim informacijama i onlajn računima korisnika.
Kaspersky Total Security – multi-device obuhvata Kaspersky Password Manager koji generiše sigurne šifre za naloge i aplikacije korisnika i skladišti ih u enkriptovanoj formi da bi se zaštitili od neautorizovanog pristupa. Podaci su sinhronizovani na svim uređajima vlasnika, bilo da je to Windows, OS X, Android ili iOS. Pamćenje jedne glavne šifre dovoljno je da se omogući pristup svim servisima automatski.

Zaštita podataka

Korisnici širom sveta prijavili su da je približno 15 odsto svih informacija skladištenih na njihovim uređajima jedinstveno i da bi bili nezamenljivi u slučaju da ih izgube. Dalje, prema kompanijama B2B International i Kaspersky Lab, prosečna cena samih medijskih fajlova koji su skladišteni na kompjuteru iznosi oko 429 dolara. Drugi podaci skladišteni na tom mestu podižu lestvicu ove evaluacije cene.
Da bi zaštitili personalne fajlove, Kaspersky Total Security – multi-device integriše back-up funkciju, bilo da je na zahtev ili unapred planirana (samo za Windows). Kopije mogu biti skladištene na lokalnom ili mrežnom disku, na ftp serveru ili na Dropboxu.
Za 61% odsto korisnika koji strahuju da će njihovi personalni podaci biti ukradeni, Kaspersky Total Security – multi-device je pored tradicionalnih antivirus tehnologija integrisao Anti-Theft (za Android-bazirane uređaje) i Data Encryption (za PC Windows) svojstva. Anti-Theft može da blokira izgubljeni uređaj, locira ga preko GPS-a ili da izbriše sve podatke koji su skladišteni na njemu. Data Encryption omogućuje kreiranje šifrom zaštićenih foldera za posebno osetljive fajlove.

Povezana vest:  Kako da produžite život mobilnog telefona?

Zaštita dece

Prema upitniku, 57 odsto ispitanika strahuje koju vrstu sadržaja njihova deca mogu da pronađu preko interneta. Kaspersky Total Security – multi-device pomaže da sačuva vaše dete od napada na internetu.
Sa Parental Control za Windows i OS X, roditelji mogu da odrede vreme koje njihovo dete može da provede na internetu, ograniče aplikacije koje mogu biti pokrenute i da kontrolišu koje informacije se razmenjuju na internetu. Parental Control – kao i Safe Browsers za iOS i Windows Phone dozvoljavaju roditeljima da izaberu kategorije sajtova koje smatraju da nisu prikladni što se tiče web sadržaja (kao što je nasilje, droga, onlajn igrice i slično) i blokiraju ih.

Upravljanje

Kaspersky Total Security – multi-device integrisan je sa portalom My Kaspersky da bi se upravljanje sigurnošću na više uređaja učinilo još pogodnijim.
Nakon što ste se registrovali na portalu preko svog naloga, moći ćete da vidite status svih uređaja sa rešenjima kompanije Kaspersky Lab u jednom jedinom prozoru. Ovo uključuje aktivaciju i rok isteka svih sigurnosnih rešenja instaliranih na njima, vreme kada ste ih poslednji put proverili i status baze podataka. Možete sa daljine da pokrenete skeniranja, ažurirate baze podataka i slično. Pored toga, My Kaspersky upravlja i karakteristikom Anti-Theft za Android funkcije. .
Ugrađena prodavnica My Kaspersky dozvoljava da korisnici sačuvaju i instaliraju besplatna rešenja kompanije Kaspersky Lab i da kupe proizvode koji se plaćaju.