Cel Morten Jonsen i Oliver Dulic u baznoj staniciTelenor otvorio prvu ekološku baznu stanicu u Srbiji

 

Prva bazna stanica u Srbiji na sunce i vetar, u mreži kompanije Telenor, puštena je danas u rad u mestu Pločica, u Opštini Kovin.

Ovaj ekološki pilot projekat prva je u nizu „zelenih“ investicija kompanije Telenor u oblasti napajanja telekomunikacione mreže. Uz punu podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, u projektu su učestvovali domaći stručnjaci, koji su projektovali hibridno postrojenje na sunce i vetar, i izvođači, koji su montirali složene uređaje.

Povezana vest:  Telenor bonus kredit uz HTC modele telefona - novogodišnja ponuda produžena do 15. marta

Hibridnu baznu stanicu svečano su otvorili ministar životne sredine Oliver Dulić, i generalni direktor Telenora u Srbiji Ćel Morten Jonsen.

-Svuda u svetu Telenor posluje po visokim ekološkim standardima, a naša je želja i cilj da u Srbiji ne budemo samo lider u oblasti telekomunikacija već i u očuvanju životne sredine. Otvaranjem jedne ovakve bazne stancie želimo da podstičemo i utičemo na kolektivnu ekološku svest kompanija i da damo primer ostalim kompanijama u borbi za očuvanje životne sredine – kaže Ćel Morten Jonsen, generalni direktor kompanije Telenoru  Srbiji.

Povezana vest:  Raste potraznja za uslugama srpskih softverskih kompanija u svetu

Prva hibridna bazna stanica u SrbijiPored ugradnje solarnih panela i vetrogeneratora na lokaciji, u smanjenju emisije ugljen-dioksida, povećanju energetske efikasnosti učestvuje i specijalni sistem hlađenja baterija. Baterije su montirane u kanal u podu i na taj način je omogućeno da temperatura u prostoriji bude veća tj. da sistem za hlađenje radi kraće.

Puštanjem u pogon prve ekološke bazne stanice obogaćena je Telenorova zelena kampanja započeta 2008. učešćem kompanije u borbi protiv klimatskih promena. Ovakve bazne stanice već postoje u okviru Telenor Grupe u Norveškoj, Bangladešu, Pakistanu, Crnoj Gori i Mađarskoj.

Povezana vest:  HONOR snagom tehnologije transformiše čuveni kulturni spomenik