Lansiranje kineskog istraživačkog satelita „Micius“ u svemir markiralo je početak nove ere u globalnoj kvantnoj komunikaciji. Istraživači Austrijske akademije nauka i Bečkog univerziteta na čelu sa kvantnim fizičarom Antonom Cajlingerom po prvi put će testirati prenos kvantnih informacija između svemira i zemlje, što predstavlja važan korak u pravcu budućeg kvantnog interneta.

Nakon višegodišnjih priprema 16. avgusta 2016. godine u 1:40 časova po lokalnom vremenu satelit je uspešno lansiran u svemir sa kineske svemirske stanice „Jiuquan“. Prenos informacija između satelita i stanica na zemlji koje se nalaze u Evropi i Aziji trebalo bi da bude moguć čak i na udaljenosti od preko 1.000km i onemogućen za prisluškivanje.

Povezana vest:  Počela prodaja HONOR Magic6 Lite telefona, vrhunske karakteristike po pristupačnim cenama

Anton Cajlinger i njegov tim su uspeli u prenosu informacija na razdaljini od rekordnih 144km, međutim prenos informacija na većoj distanci na Zemljinoj površini nije bio ostvariv, usled ometanja iz atmosfere. Informacije iz svemira će se slati stanici u Gracu i teleskopu na Institutu za kvantnu optiku u Beču, a prvi rezultati sakupljenih podataka se očekuju već ove godine.

Povezana vest:  HONOR predstavlja savitljive pametne telefone sutrašnjice na IFA 2023

PHOTO: OEAW / Klaus Pichler