Prodavnica „Data Dollar“, koju je otvorila kompanija Kaspersky Lab, izazvala je veliku pometnju u Old Street ulici u Londonu (http://bit.ly/2xNtk5M). Kupci su stajali u redovima od ranih jutarnjih časova kako bi kupili jedinstvene umetničke radove, s tim što su bili znatno iznenađeni kada su saznali na koji način mogu da ih kupe. Međutim, iako su bili iznenađeni, oni su bili spremni da se odreknu određenih vlastitih podataka, kao što su fotografije ili video snimci. Otvaranjem ove prodavnice, kompanija Kaspersky Lab želi da podigne svest o pravoj vrednosti ličnih podataka, i apeluje na druge bezbednosne kompanije da slede njihov primer tako što će korisiti simbol „Data Dollar“.

Budući da količina ličnih podataka nastavlja da raste eksponencijalno, potrošači nisu ni svesni da poseduju potencijalni „rudnik zlata“, tj. valutu koja drži svoju vrednost bez obzira na geografski položaj ili promenljivi monetarni kurs. Nedostatak svesti kada je u pitanju stvarna vrednost njihovih podataka predstavlja ogromnu prepreku u procesu razumevanja korisnika zbog čega bi trebalo da zaštite svoje podatke, navode u kompaniji Kaspersky Lab. Oni se nadaju da će „Data Dollar“ valuta podići svest kod korisnika i na taj učiniti da njihova iskustva prilikom surfovanja internetom budu bezbednija.

Povezana vest:  Kompanija Kaspersky predstavlja novo rešenje za borbu protiv bezbednosnih rizika i rizika narušavanja privatnosti od strane civilnih dronova

„Data Dollar kao valutu vidimo kao sredstvo za podizanje svesti o vrednosti ličnih podataka“, izjavio je Dejvid Em (David Emm), glavni bezbednosni istraživač u kompaniji Kaspersky Lab. On je još dodao: „Dakle, ako veb stranica nudi besplatne usluge, ali za uzvrat od korisnika traži da plate tu uslugu svojim ličnim podacima, trebalo bi da koriste simbol „Data Dollar“, kako bi prikazali da se u tom slučaju zapravo odvija neka vrsta razmene dobara“.

Tokom dva dana, koliko je bila otvorena improvizovana prodavnica u Londonu, kompanija Kaspersky Lab je pokazala kako podaci kao valuta mogu da funkcionišu. Prodavnica je privukla mnoge kupce koji su želeli da dođu u posed jedinstvenih umetničkih dela koje je kreirao poznati ulični umetnik Ben Eine. Sve je podsećalo na uobičajeno iskustvo prilikom kupovine u maloprodajnom objektu, traženje proizvoda, odabir i plaćanje na kasi. Međutim, kada je trebalo da plate, od korisnika nije bio tražen novac. Umesto toga, od njih je zatraženo da plate valutom „Data Dollar“, novom valutom koju je kreirala kompanija Kaspersky Lab, a koja se sastoji od čičnih podataka korisnika sa njihovih pametnih telefona, kao što su fotografije, video snimci ili poruke.

Povezana vest:  Netbook računari zasnovani na novom Dual-Core Intel® Atom™ procesoru pušteni u prodaju

Dejvid Em (David Emm) je dodao: „Lako je zaboraviti na ogromne količine podataka koje svakodnevno delimo. Osećaj gubitka ako vam je nešto oduzeto protiv vaše volje postaje znatno realniji kada neko fizički uzme vaš telefon i odluči koje podatke će preuzeti. Ovo je bila jako interesantna oblast za istraživanje. Prema rezultatima globalnog istraživanja, 29 odsto ljudi širom sveta postalo je žrtva sajber napada, a čak 39 odsto njih nije adekvatno zaštitilo svoj telefon od napada.

Povezana vest:  Vojislav Vulović pobednik “PES turnira” u Delta Cityju

Korisnici bi trebalo da cene svoje podatke isto koliko i novac u novčaniku. Ako podaci imaju vrednost, mogu biti korišćeni kao način razmene ili kupovine. Međutim, oni ne bi trebalo da se osećaju kao da su na gubitku ako bi njihovi podaci bili izgubljeni ili kradeni, i zbog toga je zaštita veoma bitna“.

Kompanija Kaspersky Lab je kreirala i video snimak u vezi sa „Data Dollar“ kampanjom, kako bi prikazala kako su korisnici reagovali na ovo novo kupovno iskustvo, kao i njihovu volju da koriste ovu valutu. Posetite stranicu www.datadollarstore.com ili pogledajte video snimak na stranici https://www.youtube.com/watch?v=dqcHcnpNHIM&feature=youtu.be .