Danas se nalazimo na korak od opšteg prihvatanja veštačke inteligencije. Pametni telefoni će biti glavna platforma za njenu primenu, ali će uticati i na celokupnu ekonomiju, kao i brojne industrije od proizvodnje do zdravstva. Biće stvorene nove aplikacije i usluge, a pojaviće se i potpuno nove vrste posla.

Danas, gotovo je izvestan dolazak veštačke inteligencije i značajnih promena koje će doneti u naše svakodnevne živote, poslove i celokupnu tehnologiju. Veštačka inteligencija zvuči poznato – termin se koristi već duže od decenije, ali tek sada vidimo prve primere primene u uređajima široke potrošnje, kao što je telefon Huawei Mate 10 Pro. Zahvaljujući posebnom AI čipu i sposobnostima mašinskog učenja, ovaj uređaj koji lako može da stane u džep je u stanju da izvršava zadatke koji su do nedavno bili nezamislivi i rezervisani za superkompijutere. Veštačka inteligencija predvodi sledeću veliku tehnološku revoluciju koja će fundamentalno unaprediti naše društvo – kaže ugledna istraživačka kompanija International Data Corporation (IDC) u svom izveštaju pod naslovom ,,Mobilna veštačka inteligencija i budućnost inteligentnih uređaja“.

Povezana vest:  Canon je već 15 godina zaredom na prvom mestu po učešću na svetskom tržištu digitalnih fotoaparata sa izmenjivim objektivima

Globalne investicije u veštačku inteligenciju se ubrzano uvećavaju. Danas u ovaj oblasti dominiraju tehnološki džinovi, poput kompanije Huawei. Procenjuje se da su tokom 2016. godine u veštačku inteligenciju uložili 18-27 milijardi evra, od čega je 90% uloženo u istraživanje i razvoj.

Istraživanja pokazuju da veštačka inteligencija u svakodnevne živote može da donese ne samo značajne promene, već i stvarnu vrednost. Već postoje pripremljeni planovi za njenu primenu ne samo u pametnim telefonima i ličnim uređajima, već i u maloprodaji, proizvodnji, zdravstvu, sektorima za proizvodnju električnih uređaja i transportu. U svim ovim oblastima veštačka inteligencija može da unapredi efikasnost, mašinski rad, pouzdanost i bezbednost poslovanja. Pored toga, veštačka inteligencija može da unapredi obradu i pronalaženje podataka, kao i da pomogne u optimizaciji i automatizaciji operacija.

Ali neće samo velike firme imati koristi od veštačke inteligencije – pametni telefoni će ovu tehnologiju doneti u svačije ruke. Prema IDC izveštaju, tokom 2016. godine na svaki prodati PC računar dolazilo je 5,6 prodatih pametnih telefona. Rast broja novih korisnika pametnih telefona nadmašuje bilo koji drugi elektronski uređaj široke potršnje. IDC procenjuje da će 2021. godine više od 60% svetske populacije posedovati pametni telefon. Kao najpopularniji elektronski uređaj, pametni telefon je predodređen da bude platforma za masovno širenje veštačke inteligencije. Dodavanje ove tehnoligije u telefon donosi ,,magične“ rezultate, kao što je mogućnost da vam telefon rezerviše kartu u bioskopu odmah nakon što ste na ulici uslikali poster za taj film. Istraživanje IDC-a pokazuje da će pametni telefoni postati inteligentne maišine koje  će nuditi jedinstveno iskutvo korišćenja tako što će moći da predvide korisnikov sledeći potez i obave zadatak umesto njega.

Povezana vest:  NAGRAĐENI POBEDNICI ČETVRTOG MT:S ANDROID KONKURSA

Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, pojaviće se nove, napredne aplikacije. Sa posebnim AI čipsetom, mobilni uređaji će bolje upoznati korisnika i nudiće automatizovane i personalizovane usluge i iskustva.

Među aplikacijama i odlikama koje će prve imati koristi od veštačke inteligencije na telefonu nalaze se:

 Virtuelni digitalni asistenti

S obzirom da su manje zavisni od veštačke inteligencije clouda i mogućnosti za povezivanje, virtuelni asistenti i glasovne komande mogu postati glavni metod interakcije korisnika sa svojim telefonima.

Povezana vest:  Sada i zvanično – predstavljen novi HONOR 10X LITE

Izmenjena stvarnost

Izmenjena stvarnost će takođe imati mnogo koristi. Danas ona zahteva značajnu obradu podataka na cloudu. Veštačkom inteligencijom koja zahteva veću lokalnu procesorsku moć na uređaju, omogućiće će se lakše upravljanje i nove opcije.

 Kamere

Postojanje specijalnog procesora u uređaju koji konstantno analizira šta kamera ,,vidi“ kada korisnici slikaju ili prilagođavaju osvetljenje, ISO vrednost, toplinu boje i trajanje ekspozicije svaki put kada pritisnu dugme zatvarača, a zatim precizno automatski bira prava podešavanja, će uticati na iskustvo korišćenja.

 Dobrobit i zdravstvena zaštita

Zahvaljujući bržim performansama – bez obzira na kvalitet mreže, pritom  pružajući optimalnu zaštitu korisnikovih podataka – mnoge aplikacije će moći da pošalju notifikacije korisniku (i njegovom ili njenom doktoru) kao odgovor na istovremenu analizu pacijentovih podataka i podataka dobijenih sa nosivih uređaja. Na ovaj način će se predviđati promene u zdravlju i omogućiti korisniku da potraži medicinsku pomoć, kao i lekarima da pomognu pacijentima kada algoritam veštačke inteligencije otkrije zdravstveni problem ili pretnju.