Švajcarska softverska agencija Namics produžila je rok za prijave na konkurs namenjen svim ženama zainteresovanim za programiranje, pa će učesnice imati priliku da apliciraju do 23. septembra u ponoć.

Milijana Đukanović, iz Namicsa, ističe da im je cilj da konkursom pod sloganom „Code. Hackathon. Female. Namics.” podstaknu što više žena da se bave programiranjem i da osnaže njihovu poziciju u IT industriji: „Inicijativu smo pokrenuli jer znamo da se softversko inženjerstvo smatra, pre svega, muškom sferom. Ovim takmičenjem smo želeli da, makar malo, promenimo tu perspektivu i hoćemo da što više žena dobije priliku da učestvuje na konkursu. Za učešće se mogu prijaviti sve žene zainteresovane za softverski inženjering, nezavisno od programskog jezika i tehnologija za koje su specijalizovane i nivoa znanja koje imaju.”

Povezana vest:  Kazual Sunburst – karika koja je nedostajala: stručnjaci su povezali Solarwinds napad sa Kazuar bekdorom

Takmičenje će biti koncipirano kao hakaton što znači da će učesnice ceo dan intenzivno raditi na razvoju prototipa softverskog rešenja, na raspolaganju će imati internet i moći će da koriste programske jezike po svojoj želji. Takmičarke će biti podeljene u timove od po tri člana, a svakoj ekipi će u radu pomagati mentori iz švajcarske softverske agencije Namics.

Povezana vest:  Sajber pretnje generalno manje brinu žene, pokazuje anketa kompanije Kaspersky Lab

„Učesnice će zadatak saznati dan pred hakaton, a na sam dan takmičenja imaće 10 sati da razviju prototip softverskog rešenja. Članice tima koje su razvile najoriginalnije i najprimenjivije rešenje, kao nagradu dobiće plaćenu praksu u Namicsu. Jedini uslov za učešće na hakatonu je da takmičarke ponesu sopstveni lapotop, a po završetku hakatona sva rešenja ostaće u vlasništvu njihovih kreatorki”, objasnila je Milijana Đukanović.

Povezana vest:  Testlab potvrdio: Nema burn in efekta kod Samsung QLED televizora

Sve informacije o takmičenju „Code. Hackathon. Female. Namics.” kao i uputstvo za prijavljivanje dostupni su na veb stranici: https://www.namics.com/en/news/2018/female-hackathon/.