Može li se pokret izraziti kroz orkestarsku kompoziciju? Da li je moguće pretvoriti polarnu svetlost u muzičku simfoniju? Sa pravim uređajem, to se može ostvariti. Zvuk polarne svetlosti je odzvanjao salom Brahms Hall, mužičke dvorane Musikverien u Beču. Simfoniju su stvorili muzički kompozitor Mark Sayfritz i veštačka inteligencija telefona Huawei Mate 20 Pro. Do sada neviđeni događaj, pod nazivom ,,Zvuk svetlosti“, spojio je tehnologiju, umetnost i prirodu.

Polarna svetlost i veštačka inteligencija komuniciraju kroz muziku

Do nedavno, jedini zvuk koji ste mogli da povežete da polarnom svetlošću je bio nežni vetar među granama četinara, negde iza Severnog pola. Sada se sve promenilo. Priroda, tehnologija i umetnost su međusobno protkani u sklopu audio-vizuenog projekta kompanije Huawei, pod nazivom ,,Zvuk svetlosti“. Ono šte se nekada činilo nemogućim, čak i nezamislivim, sada nam je na dohvat ruke. Novi Huawei Mate 20 Pro opremljen je sistemom veštačke inteligencije koji je proučio fenomen polarne svetlosti i preveo ga na jezik muzike.

,,Polarna svetlost je kod mene uvek izazivala divljenje. Neverovatno lepe boje i njihovo poigravanje na nebu, videti tako nešto je zaista emotivno iskustvo“, rekao je nagrađivani kompozitor Mark Sayfritz. ,,Kao kompozitor nastojim da prenesem svoja osećanja kroz muziku koju stvaram. Tako da sam sebi postavio pitanje da li bi mogli i da čujemo polarnu svetlost, umesto što je samo vidimo? Šta ako bismo te boje i pokrete koje vidimo nekako mogli da prevedemo u simfoniju koju bi svi mogli da čuju?“

Ova predivna i hrabra zamisao se ostvarila zahvaljujući snazi veštačke inteligencije unutar pametnog telefona Huawei Mate 20 Pro. Na osnovu fotografija polarne svetlosti, sistem veštačke inteligencije je uspeo da analizira raznolikost i složenost ovog prirodnog fenomena. Nakon što je ustanovio glavne elemente svetlosti, uspeo je da ih pretvori u muzičke elemente odnosno, da jezik prirode prevede na jezik muzike. Proizvedeni zvuci su postali osnova simfonije ,,Zvuk svetlosti“, koju je napisao Mark Sayfritz (uz malu pomoć svog prijatelja, telefona Huawei Mate 20 Pro). Za izvođenje ovog dela zaslužan je jednan od najboljih dirigenata i kompozitora na svetu, James Shearman, koji je uradio aranžman za orkestarsko izvođenje simfonije ,,Zvuk svetlosti“ u čuvenoj sali Brahms Hall, muzičke dvorane Musikverien u Beču.

Povezana vest:  Atrakcije koje dolaze: Nova Canon Digitalna SLR kamera u pripremi

,,Za potrebe ,,Zvuka Svetlosti’’ nastojim da naglasim i istaknem emotivnost ovog izvođenja, tako da deluje kao da polarna svetlost i veštačka inteligencija komuniciraju kroz muziku“, rekao je je James Shearman.

Huawei Mate 20 Pro prevodi jezik prirode

Sada na scenu stupa Huawei sa svojim moćnim sistemom veštačke inteligencije koji ljudima omogućava da čuju zvuk prirode.

Povezana vest:  VIP mreža: Više od 14 miliona novogodišnjih poruka

,,Uvek sam video muziku kada bih gledao polarnu svetlost“, kaže ekspert i lovac na polarnu svetlost Kjetil Skogli. ,,Iako njen ritam nikada nije isti, ona ima ritam koji me celog života impresionira.“

Huawei je otišao korak dalje i vizuelnu umetnost je obogatio zvukom. Novi Huawei Mate 20 Pro je opremljen sistemom veštačke inteligencije koji je proučio fenomen polarne svetlosti i preveo ga na jezik muzike. Analizirajući veličinu, oblik, brzinu kretanja i boje polarne svetlosti, ovaj sistem ima mogućnost da stvori muziku sa odgovarajućim intezitetom, aranžmanom i tempom, uz pravilne muzičke ornamente i odabir instrumenata.

Ljudski dodir

Delo, prigodno nazvano ,,Zvuk svetlosti“, izvedeno je tokom koncerta u sali Brahms Hall, muzičke dvorane Musikverien u Beču, a dirigent je bio James Shearman (orkestrator, dirigent i muzički saradnik na filmovima kao što su ,,Lepotica i zver“ i ,,Hari Poter i vatreni pehar“).

Povezana vest:  Momo izazov ponovo širi paniku na internetu

Njegov doprinos je bio od ključnog značaja za konačnu verziju simfonije. On je bio taj koji je tehnološku prirodu veštačke inteligencije predstavio kroz svet orkestra, na zadvoljstvo svih slušalaca. On je i dirigovao izvođenjem orkestra Synchron, uz pomoć komplementarnih melodija telefona Huawei Mate 20 Pro i vizuelnih elemenata. Zahvaljujući svom prethodnom iskustvu rada sa veštačkom inteligencijom, James je mogao da se osloni na svoje tradiocinalno muzičko obrazovanje za potrebe kombinovanja tehnologije i umetnosti.

,,Moja prva uloga je bila uloga aranžera, gde sam nadogradio kompoziciju i svakom instrumentu orkestra pružio mogućnost za sopstveni izraz u simfoniji“, objasnio je James Shearman. ,,Zatim, kao dirigent tumačim zamisao kompozitora, oblikujući karakter muzičkog dela kroz izvođenje orkestra.“

Pored imena kao što su James Shearman i orkestar Synscron Stage Orchestra, u izvođenju je učestvovao još jedan umetnik. Radi se o telefonu Huawei Mate 20 Pro. Telefon je bio povezan sa sintisajzerom i obogatio je izvođenje simfonije ,,Zvuk svetlosti“ elektronskim zvucima.